2017-01-25 505 views
平日去長洲都總掛住掃街食小食,今次同朋友就特意到訪呢家 青流。稍為有搵過這家餐廳的資料,有不少雜誌訪問過,睇過佢地講嘅野話因為鍾意去泰國旅行和食泰國菜,所以就索性自己開一家餐廳,聽過以後,我覺得太有性格,終有一日都想開一家屬於自己的旅館~撞正當日係週末,下午兩點多已見人山人海,我地大約等咗30-40分鐘先有位,嘩,立即點咗海南雞飯,芒果煎糯米飯同兩杯梳打特飲..可惜嘅係,香蕉pancake經己賣完… 好失望呢~唯有下次再來吧! 青流menu 其實選擇不多,主食有兩款: 海南雞飯($35)  與泰式炒金邊粉($32), 熱狗 單腸 ($15), 雙腸($18);甜食則有芒果煎糯米飯($35)與香蕉pancake($22) 反而喺飲品上選擇更多:梳打特飲,花茶等等,價錢由 $20-$32 海南雞飯 海南雞飯份量唔算多,女人嘅可能先剛好足夠,個飯加入咗薑蒜等好多香料,而雞香亦唔會有腥臭味,算不過不失~芒果煎糯米飯之後就到芒果煎糯米飯喇,作為芒果糯米飯控,經常四出尋找隱世芒果糯米飯,今次多謝朋友告之,青流嘅煎芒果糯米飯果真令人一試難忘。(極力推薦)一上碟,仲熱既糯米飯煎到微焦,脆口飯焦再加上大

唯有下次再來吧!
海南雞飯
海南雞飯
芒果煎糯米飯
芒果煎糯米飯

之後就到芒果煎糯米飯喇,作為芒果糯米飯控,經常四出尋找隱世芒果糯米飯,今次多謝朋友告之,青流嘅煎芒果糯米飯果真令人一試難忘。(極力推薦)一上碟,仲熱既糯米飯煎到微焦,脆口飯焦再加上大大片芒果,更有口感,一啖接一啖,完全無法抗拒。
最後,同朋友再點一人一杯(碗) 青檸梳打

個碗好靚,真係好刈泰國風味~~青檸味可以再加強啲更佳!
除咗野食,店內仲有啲小裝飾衣服出售,感覺好清新!

會再去食!
2017-01-07
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
  • 芒果煎糯米飯