2018-06-23
長發商場經過一番裝修後,終於有酒樓開,茶客們可以去嘆返一盅兩件。今日難得父母放假,一於帶佢地飲個茶食個包,享受假期既熱鬧同輕鬆。四人點了11個點心,原本想叫埋盅飯,但太遲來,好快售罄,不過最後唔食飯都夠飽,大家都滿足回家。【水晶蝦餃皇】皮薄餡靚,蝦肉極爽又大粒,咸度適中。【鮮蝦菜苗餃】菜苗嫩而無渣,菜同蝦比例一半,健康清淡不油膩,同樣皮薄又彈。【雪山叉燒餐包】個脆面太腍,原本諗住好似菠蘿包甘脆,但應該唔係個款脆面,都幾甜,叉燒餡夠味但份量太少,味道一般。【香滑牛肉腸】腸粉幾厚,幸好算滑,牛肉餡腍滑,同粉腸口感一致,若牛肉再多點會更豐富。【蠔皇鮮竹卷】足料又濃味,蠔皇味十足,個汁稠稀度剛好,掛上鮮竹卷,好味。【鮮蝦腐皮卷】即點即炸,熱辣辣又香脆,鮮蝦餡又多,仲好輕盈,食多兩件都得。【蜜汁叉燒腸】叉燒都幾多,感覺呢款腸粉又薄返,味道好口感佳。【四寶滑雞扎】阿爸至愛,味道正常,份量亦剛好,雞肉餡幾大件。【蟹籽燒賣皇】賣相幾靚,豬肉餡彈牙爽口不油,大粒抵食,蒸得都唔錯。【流沙奶皇包】襯熱食更好,但放左一陣都仲保持流沙狀,奶皇餡好香咸蛋味,流沙爆漿夠吸引,包也鬆軟好味,一定要食呢款包。【安蝦咸水
【水晶蝦餃皇】皮薄餡靚,蝦肉極爽又大粒,咸度適中。
【安蝦咸水角】安蝦乾咸香惹味,咸水角香軟糯。
又估唔到客人雖多,但服務都仍然好好,加熱水點菜都好快服務到,而且點心5-10分鐘熱辣辣送到,侍應/部長 都幾親切有禮。