2020-12-08
同屋企人食中菜唔可以求其,畢竟煮開飯嘅人對食材同烹調技巧會有要求,最後揾左呢間銅鑼灣新開嘅精緻中菜,裝修別緻,餐具講究,而且服務周到,一入去印象已經唔錯。餐前小食係香脆嘅琥珀合桃,另上一碟多瑤柱少辣嘅XO醬。🍽蒜片牛柳粒見menu推薦就叫左呢款前菜,牛柳粒肉味濃,大部分無渣,加埋炸香口嘅蒜片一齊食唔錯。🍽是日例湯當日係海底玉米龍脷葉煲豬腱,睇個湯嘅顔色就知足料,加左玉米、蘿蔔同海底椰非常清甜,娘親話龍脷葉有止咳潤肺嘅功效,轉天氣飲啱曬。🍽砂鍋涼瓜豉蒜炆頭腩一開蓋就聞到好香嘅蒜頭豆豉味,魚肉無腥味又嫩滑,無骨方便食用,砂鍋令外皮焦脆,微苦嘅涼瓜索曬汁,好食。🍽顏府秘制一字骨賣相好似西式ribs咁,咬落好淋,入口即溶,似東坡肉嘅質感,店員介紹個汁係師傅秘制嘅燒肉汁,再濃少少會更好,但肉質真係好正!🍽砂鍋大澳蝦醬啫啫唐生菜膽我地眼闊肚窄叫左太多肉,最後黎返個菜,一開蓋真係有嗞嗞聲,蝦醬味濃但唔會太鹹,仲有大大隻蝦乾,唐生菜膽爽脆,菜頭唔會過硬,油左少少但味道好出色。雖然價錢唔平,但同食物質素成正比,而且每碟分量都頗大,屋企人話可以encore。
🍽蒜片牛柳粒
🍽是日例湯