2019-07-22
難得HAPPY FRIDAY同朋友番工lunch hour喺中環食好野, 之前喺中環都食過唔少日本餐廳, 大多係sushi set, 今次搵到間位於和安里既日本餐廳係有得食Omakase既 佢呢度有regular table同Bar枱, 要食Omakase就當然要request坐Bar枱啦!!! 我地揀左個9貫Omakase set, 除左有9件sushi外, 仲有Salad, 蒸蛋, 一個細既魚生飯, 烏冬 (烏冬或湯二揀一), 甜品餐飲其實係兩揀一, 但師傅好好人俾唒兩樣野我地!!!好豐富, overall件件sushi都好好食, 而最中意既當然係海膽, 師傅絕不吝嗇, 海膽份量十分多, 多到快滿瀉, 成件放入口感覺好滿足!!! 蒸蛋雖然看似普通, 但我從來無食過咁好食既蒸蛋, 唔單止好滑, 仲要係超熱辣辣, 食完之後個人都會覺得好醒神!! 魚生飯亦都令人留下好好既印象, 個器皿好特別好靚, 有隻生蛋喺入面又係另一番風味!!師傅見我地唔揀甜品(雪糕), 最後俾左另一樣甜品我地, 就係blueberry cheesecake啦, 細細件, 餅底有咬口, 好正!!!