2016-01-11 397 views
今日中午冇時間去食飯,所以喺銅鑼灣想搵一間快快地有嘢食嘅地方,原本想去宜家傢俬買個 熱狗醫肚,但係太多人,見到條人龍,我就 就唔等啦.行出至謝菲道, 見到遠方一個招牌閃下閃下好搶眼,再睇清楚原來係澳門茶餐廳, 呢間餐廳算係名牌,一於入去試下.入到門口侍應很有禮貌, 即刻招呼我上2樓, ,上到2樓見到裝修都算幾好呀, 燈光光猛, ,地方清潔, 最吸引人是在樓梯兩旁有啲葡萄牙特式嘅瓷磚,好特別,令人覺得在葡國feel.天花設計也很美麗.跟住呢我就打開餐牌,首先梗係找呀有啲乜嘢抵食嘅餐,有一個特色下午茶餐,包括番茄公仔麵餐,煎蛋多士,奶茶只係$45,都算幾抵食.另外亦叫了個葡撻試下,熱辣辣,旦味濃,很好吃.首先嚟嘅係一杯奶茶,奶茶熱度適中,唔係太熱,亦有茶嘅香味.今日我加左一包糖之後呢覺得味道都唔錯比起所謂高級茶餐廳嘅奶茶其實都差唔多啊!我一早落單嘅時候就話要太陽蛋所以加隻蛋都剪得幾靚啊,另外多士係熱辣辣都幾好.跟住呢在來一碗番茄湯公仔麵, 蕃茄味道鮮甜,公仔麵有少少爽,但係亦唔算太林.我覺得呢間餐廳簡直係超值,食物水準都唔錯,咁樣嘅價錢係銅鑼灣有咁好嘅裝修嘅地方, 坐得又舒服,我喺度都坐可
今日中午冇時間去食飯,
但係太多人,見到條人龍,我就 就唔等啦.

另外亦叫了個葡撻試下,熱辣辣,旦味濃,很好吃.
首先嚟嘅係一杯奶茶,奶茶熱度適中,唔係太熱,亦有茶嘅香味.

今日我加左一包糖之後呢覺得味道都唔錯

比起所謂高級茶餐廳嘅奶茶其實都差唔多啊!

我一早落單嘅時候就話要太陽蛋所以加隻蛋都剪得幾靚啊,
另外多士係熱辣辣都幾好.

我喺度都坐可差唔多半個鐘,我覺得比起啲平價嘅連鎖式快餐店較好,所以我下次都會再來幫襯.

$60 (Tea)