2018-02-27
過完年返工當然要食個開年飯,開工大吉啦。今次揀咗公司附近帝京酒店内既Lion Rock, 聽聞佢中午半自助午餐質素吾錯,就ㄧ於趁開年飯跟同事黎食好啲 。頭盤, 甜品同餐飮係自助式可任食任飮。頭盤雖然款式不多,只係有冷熱沙律菜同ㄧ種湯, 但沙律好新鮮, 海鮮湯亦很足料。另外每人可選ㄧ道主菜, 我揀左芝士焗帕爾馬火腿牛柳, 牛柳有啲過熟(我要7成熟但似9成熟😓), 而且火腿只係好簿ㄧ片夾於芝士同牛柳之間,吾係好食到咩味道反而同事點的銀雪魚很有驚喜, 肉質好嫩滑, 日式醬汁與銀雪魚又好夾, 我試咗ㄧ啖就決定下次再黎ㄧ定要點呢個做主菜😋另外有幾個同事揀咗點心拼盤, 見點心種類都係ㄧ盤款式,不過同事極度推介海胆炒飯, 我試咗少少果然海胆味好濃郁,喜歡食海胆既朋友ㄧ定吾可以錯過甜品種類不多而且無咩我鐘意食既款式,好彩最後侍應送上每人ㄧ細盒movenpick雪糕, 為呢餐開年飮畫上完美句號。