2024-03-02 64 views
好開心,終於都約到啲朋友出嚟食開年飯🧧今次揀咗喺元朗形點一期嘅莆田,佢主打係星加坡嘅福建菜 今次我哋嗌咗套餐,加埋幾個小炒荔芋鴨 外皮炸得香脆,內裏非常鬆化香口 芋頭跟鴨肉 融合在一起,口感很好家鄉炆筍乾 筍鮮嫩無渣 我很喜歡吃筍九轉小腸 質地軟嫩鬆化辣子鮮海蠣 粉漿薄脆 海蠣鮮味十足 味道鮮辣 正紅燒豬蹄鮑魚煲 豬蹄炆得鬆化 醬汁濃厚 但鮑魚略嫌煮過咗少少 有點韌辣汁花甲 花甲鮮甜 可惜我覺得冇咩辣味興化炒米粉 米粉白如雪 細如絲 口感鬆化軟綿綿 而且容易吞 有很香的米味 我地十分鍾意 叫咗兩碟 不過如果可以有辣椒油或者辣椒醬就好了 因不太喜歡他們配的辣椒醬好似泰式的酸汁 感覺不太配搭鹹香黃花魚 魚味好香濃 不過魚肉不算很嫩滑 扁肉湯 扁肉的皮用豬後腿製作 皮十分煙靭 不過碗湯冇乜鮮甜味唔知你哋又去咗邊度食開年飯呢
好開心,終於都約到啲朋友出嚟食開年飯🧧
今次揀咗喺元朗形點一期嘅莆田,
佢主打係星加坡嘅福建菜
今次我哋嗌咗套餐,加埋幾個小炒

家鄉炆筍乾 筍鮮嫩無渣 我很喜歡吃筍

九轉小腸 質地軟嫩鬆化