2016-02-27
1996 views
雖然不是麗港(城)友,但因麗港城有個由細睇到大嘅勁醫生(唔知點解係睇佢先睇得好),所以久唔久都過來呢度。今次因感冒未清,放工又長征過來睇一睇。由於 Mr A 好想食潮州菜,就喺 open rice search 觀塘區有乜中菜食,竟然出咗呢間潮州菜館,rating 好,仲要喺正麗港城裡面喎!睇完醫生食晚飯啱哂!睇評語話要book 位,Mr A 就即打去訂到兩位,不過話唔好介意要喺門口位置。估唔到星期四晚,約8:15pm 去到時都坐無虛席,真係得返我地二人門口一張細細地嘅枱。由於我仲有啲感冒未清,所以無叫dinner set (有凍蟹我好想試呀~!最衰有點咳廢事食凍嘢),而散叫咗蠔仔粥,鵝件雙拼,鼓汁蒸鱔同勝瓜。真係估唔到咁嘅價錢,啲嘢食咁有水準,仲要足料大大碟!蠔仔粥: 蠔仔非常肥美,入口香滑無過熟,食得到蠔仔的鮮味,湯底味濃而沒有過鹹。 鹵水鵝肉掌翼紅腸:不是掌翼紅腸fans, 所以主要食鵝肉。鹵水入味,鵝的肉質幾嫩幾腍。非常不錯! 蝦乾蒸勝瓜:我覺得勝瓜有點over cook 腍咗少少,但A 就覺得口感幾好。個蝦乾同鼓油幾香,清清地送飯不錯。 最後係鼓汁蒸鱔:啲鱔大件件,蒜蓉
最後係鼓汁蒸鱔:
啲鱔大件件,蒜蓉豆鼓汁味道香濃,非常入味。連平時唔多好飯的Mr A,都即時KO 咗一碗飯再要多碗飯來送呢碟鱔
等我下次好返來試個凍蟹先