呢日過咗去金鐘做嘢,放工把握機會約朋友喺附近食飯。太古廣場一向比人嘅感覺就係貴💰,不過我竟然喺度發掘咗一間性價比非常高嘅泰國菜餐廳「Apinara🇹🇭」。後尾同其他朋友傾開,先知原來佢網上仲有賣套餐卷,抵上加抵!餐廳菜式選擇繁多,餐牌大本到一個點,具圖片同文字介紹,每款都好吸引,令人心大心細。佢價錢其實同九龍城啲泰國舖唔爭得遠,貴大約兩成左右,但留意返份量係倍半呢。我哋好彩只係嗌咗一份主菜,否則一定食唔晒🙈。泰式椰子雞湯($108),呢個椰子雞湯不得了,係我飲過最好飲,沒有之一🤤。湯品味道拿捏得好好,甜鹹酸辣兼備,椰子香味濃郁,亦滲出淡淡香茅味。同時,湯料好豐富,雞肉好滑、好大嚿🐔,另外仲有大量草菇。由於有火㷫住個湯,所以全程保持熱辣辣。泰式東北小食拼盤($158),佢同一般嘅泰式拼盤唔同,蝦餅、魚餅、春卷同串燒等通通都無❌;皆因佢集結咗四款來自泰國東北地區流行嘅地道小食。圓形嗰粒係東北豬肉丸,外皮酥脆,但估唔到中間部份咁鬼辣🌶。扁身嘅清邁香腸食落有少少似臘腸,幾得意;而月亮形狀嘅泰式香腸就大件啲,外層腸衣薄脆,入面則係肉丸嘅口感。肉碎沙律較為常見,而且竟然係口味最清新嘅一款。拼盤份量
泰式椰子雞湯
泰式東北小食拼盤
泰式東北小食拼盤
泰式東北小食拼盤($158),佢同一般嘅泰式拼盤唔同,蝦餅、魚餅、春卷同串燒等通通都無❌;皆因佢集結咗四款來自泰國東北地區流行嘅地道小食。圓形嗰粒係東北豬肉丸,外皮酥脆,但估唔到中間部份咁鬼辣🌶。扁身嘅清邁香腸食落有少少似臘腸,幾得意;而月亮形狀嘅泰式香腸就大件啲,外層腸衣薄脆,入面則係肉丸嘅口感。肉碎沙律較為常見,而且竟然係口味最清新嘅一款。拼盤份量多,每樣有三件,但各式味道分別唔算好大,都係肉碎類嘅小食,所以適合一班人食多啲👨‍👩‍👧‍👦。
大蝦蝦頭膏炒河粉
大蝦蝦頭膏炒河粉($118),炒河粉超大碟🥢,其實兩個人齋食佢都已經飽咗。泰式河粉同港式唔同,麵條又寬又薄,唔會碎濕濕,而且口感亦夠晒滑嘟嘟。河粉用蝦頭油炒香,惹味得嚟唔重口味,但食到底就避免唔到油咗少少。🦐餸料只得鮮蝦,不過有五大隻,質感爽彈。
大蝦蝦頭膏炒河粉
香蒜炒雜菜($78),雜菜款式多元化,包括有西蘭花、椰菜花、菜芯、芥蘭、椰菜、粟米筍同紅蘿蔔等。炒菜比起其他菜式相對普通🥦,不過用香蒜炒唔油膩,食得多濃味嘢食返條菜清清味蕾都唔錯。
班蘭班戟伴雲呢嗱雪糕
班蘭班戟伴雲呢嗱雪糕($88),呢度嘅泰式甜品款式繽紛,可惜肚皮只得一個,今晚淨係食得一款。💚班蘭香味撲鼻,味道突出,未食已經令人垂涎三尺。🥞班戟有三層,口感鬆軟,帶少少牛油香,食落都幾飽肚。班戟面頭附有椰子肉同忌廉,另外亦可加配奶茶糖漿調味。🍨 雲呢嗱雪糕應該係M字頭品牌,好食。
鮮椰子沙冰
鮮椰子沙冰($58),🥥沙冰口感細緻綿密,冰感得嚟唔會啜唔到,清涼解渴。椰子好香,又夠奶味,中間並加入咗七彩珍多、大樹菠蘿同粉紅馬蹄搭伴,成個組合令飲品變得唔單調,造型又靚啲🌈。
環境方面,餐廳位處得呢個商場當然有返咁上下🌟,裝修頗有氣派,用上雲石枱,感覺有少少似酒店。不過整體氣氛讓人放鬆,而且餐枱闊落,客人坐得舒服。
總括嚟講,呢間泰菜店質素非常高,食物味道同賣相令人好滿意💯,亦難得地抵食,絕對係PP內嘅開心大發現。我仲有好多菜式想食,特別係啲甜品,下次會再嚟幫襯,而且會預先買定Coupon添😝。
$300 (Dinner)
泰式椰子雞湯
鮮椰子沙冰