2019-01-19
登龍街高峰期可以有幾間拉麵店?我諗我好長時間冇黎了,原來餐廳已經改頭換面,午飯時間,選擇金朝陽二期嘅華小料理屋,日式門面,睇過餐牌,週六都有供應午市套餐。餐廳裝潢簡約,以木色為主調,枱與枱間以竹簾相隔,光線柔和。另有一間塌塌米房間,需要脫鞋內進,可容納8-10人,空間感十足,適合多人聚會,私隱度較高。週末都幾full,店員安排我地坐廂房,期後旁邊坐左一家人,都唔會覺得嘈吵。午市套餐有14款,餐廳主打日式鍋物,除左壽喜燒,仲供應西京燒、網燒和牛、吉列豚肉、和牛丼、魚生飯、鰻魚飯、壽司、天婦羅丼等,定價$118-298。御膳包括前菜、沙律、蒸蛋、味噌湯、甜品及飲料,非常豐富。日本A3和牛壽喜燒鍋 $238壽喜燒為餐廳招牌,而且選用嘅和牛由日本JA全農直送,品質有保證,肯定要試一試啦。御膳完整一次過上枱,沙律、味噌湯、漬物只為配角,我將心思放喺壽喜燒鍋上,急急影左相就食左先講和牛肉已經置於鍋中,未能一睹完整雪花,幸好未完全熟透,冇認真計算數量,粗略估計有六、七片吧,反正我就係兩個人分享都好滿足和牛輕輕涮一涮就食得,肉質軟腍滑溜到不得了,脂肪量適中,沾上生蛋汁,甚至唔需要醬料都已經好正。青森米
午市套餐有14款,餐廳主打日式鍋物,除左壽喜燒,仲供應西京燒、網燒和牛、吉列豚肉、和牛丼、魚生飯、鰻魚飯、 壽司、天婦羅丼等,定價$118-298。御膳包括前菜、沙律、蒸蛋、味噌湯、甜品及飲料,非常豐富。
日本A3和牛壽喜燒鍋 $238
什錦壽司 $198/8貫
壽司款式隨季節轉換,由師傅安排。魚生未有花巧搭配,整體都係十分新鮮。飯粒不鬆散,亦冇添加過多嘅醋酸
蝦肉鮮甜軟腍。
最後店員送上飲料及甜品,甜品為北海道牛乳布丁,奶味香濃,質感軟滑。