2023-03-20
行誠品時,見到一檔賣特式中式糖餅既小檔口,咁就行埋去睇下有咩野好食啦。。。見到米通,花生糖,芝麻糖呢d,無乜特別,平時周街都成日見,突然見到一盒綠綠地色既野,原來係開心果糖,我好鐘意食開心果,而開心果糖我係第一次見,所以忍唔住買左包試下。糖果既包裝有印到店家既資料,上網search 店家叫其奧,大本營在元朗,每日制造唔同糖果,有成二十多年歷史架啦😋。講返開心果脆糖,呢包開心果脆糖賣HKD80一盒,一盒半磅(227g),價位唔平。 一開盒,就爆出一陣超香既開心果味。本身怕肥,諗住每次限自己食幾粒算,但真係超香同超酥脆,忍唔住即食左半盒,再用最大自制力將餘下半盒放入有鎖既柜到,先停到口😆。每粒脆糖係手指頭般既大細,好方便食用。食得出係用靚既開心果,粒粒開心果都十分飽滿,同充滿濃厚既果仁油香,而且包裹著開心果既脆糖唔會好厚重,容易咬開,咬落十分酥脆口,非常有口感,一食就停唔到o個隻。好鐘意呢款糖果,仲即刻搵住元朗既朋友去總店買多兩盒食😝