2022-04-06
🐭 米奇老豬Vol. 158 🐷[Venchi]@venchi_hk 話說老豬食gelato有三間愛店🤩分別係mamma mia、venchi同埋gelat etc(已暫停營業)好彩前兩間係連鎖 😂早排間venchi ifc間新店幫佢地個開心果三種奏落廣告落到咁行 就即刻衝去試 就失望了 🥲不過都無影響venchi喺我心中嘅地位 🥰.🐖🐖《開心果三重奏》🐖🐖🛑 8/10 🛑 💰$88💰呢個分純粹係比個開心果gelato拉返高😂呢個item真心唔值得$88呢個價錢我要一個large嘅cone全部口味揀曬開心果 都係$78 😂唯一多左嘅就係上面果pat白色whipped cream🤪第1⃣️重:開心果Gelato雖然奶味明顯 但完全襯托出開心果嘅香 😍未至於nuttie b果重100%開心果醬咁濃但呢個nutty味都真係交足功課 收貨啦!而且有開心果微粒 正正子 😚第2⃣️重:開心果醬呢個就係個敗筆👎🏿係糖霜餅上面果d假甜味甜到開心果味消失☠️仲搞到cone上面嘅開心果碎都無埋味第3⃣️重:開心果唔係好脆 而且個味比個假醬cover曬 🥺.🐖🐖 《Large 共享裝 (200g)》 🐖🐖💰$78💰📍可選
[Venchi]
唯一多左嘅就係上面果pat白色whipped cream🤪
第1⃣️重:開心果Gelato
雖然奶味明顯 但完全襯托出開心果嘅香 😍
未至於nuttie b果重100%開心果醬咁濃
但呢個nutty味都真係交足功課 收貨啦!
而且有開心果微粒 正正子 😚
唔係好脆 而且個味比個假醬cover曬 🥺
🐖🐖 《Large 共享裝 (200g)》 🐖🐖
💰$78💰
📍可選4種口味,普通脆筒/杯裝同價
由於老豬食過好多次venchi (多到已經開始唔影相😂)
順便喺呢個post同大家分享老豬picks!
(排名分先後)
1⃣️ Pistachio 🛑 9.2/10 🛑
2⃣️ Truffle 🛑 9.1/10 🛑
松露朱古力接近半溶軟心狀態,激濃朱古力味,唔係苦甜路線,但絕對唔會過甜❣️ 呢個真係超驚豔 ❤️🔥
3⃣️ Coconut 🛑 8.9/10 🛑
椰子味濃香,但好清新,有dd椰肉顆粒,無老豬討厭嘅椰絲,建議配搭1⃣️/2⃣️
4⃣️ Tiramisu 🛑 8.8/10 🛑
雪糕本體係mascarpone cream味(無酒味👍🏻),半溶狀態食真係好似tiramisu蛋糕咁🤤 有好多一粒粒嘅咖啡味朱古力脆片,口感🆙
5️⃣ Gianduiotto venezuela/Hazelnut
呢兩個口味絕對滿足金莎控 🍫~ 前者係朱古力雪糕底配榛子蓉(類似醬嘅質感),後者就直接係榛子雪糕,不過甜度係偏高㗎⚠️
6️⃣ Raspberry/strawberry/mango sorbet
水果系列就全部表現正常,sorbet會溶得極快,唔好夏天揀,除左raspberry之外,水果味甜度都幾高(有d分店會有減糖版本),但食落都清新,純碎解朱古力嘅膩 😂
7⃣️ Strawberry & Chocolate Chip/Stracciatella
呢d有朱古力脆片嘅雪糕就唔係好中我,覺得d脆片有d金幣朱古力味🤭
8️⃣ Florentine Cream
噩夢🥶 完全食唔出咩味,類似原味custard + clotted cream + 牛油,一個字,膩 🤫
❣️🐭總評分🐷❣️
味道:9/10
服務:8/10 (apm、ifc、soho分店嘅staff都慷概,但朗豪坊就…🤥)
環境:7.5/10 (apm都幾好坐,soho有兩張超高嘅凳😅,ifc同朗豪坊要企)
性價比:✴️ 中 ✴️
ENCORE:✅