2015-07-16 8068 views
今年生日本來想去半島酒店 Felix,因為見佢有個 early dinner 優惠價 (6:00 - 8:00 p.m. 每位HK$ 418加一),但後來睇到 d blog 話 Chesa 好味 d,而且價錢以酒店來好似講唔算太貴,所以決定一試 !我地一個星期前上半島個網站 book 訂位,去到唔洗等,仲可以係個網站度睇定食乜 (不過網站唔係 full menu),價錢都有 show 晒出來,十分方便。我地2個人總共叫左4樣野:1. Crab Meat Pancake (HK$320)呢個 Crabmeat Pancake 好好味!蟹肉好鮮,個個 sauce 好濃龍蝦味!不過細舊左 d。2.芝士火鍋 (配麵包 + 通心粉 + 薯仔) "Fondue Montagnarde" (HK$270)主角芝士火鍋好好味!落左 d 酒,比瑞士餐廳的更加出色,我們兩個人全部芝士清晒 !!我地隔離枱叫左個 "炸牛肉",原來即係 Beef Fondue,放 d 肉落去個陣"炸炸"聲,好似好正咁!我下次再來都想試下 !3. 羊架 Rack of Lamb (HK$440)個 signature 羊架都幾

我地2個人總共叫左4樣野:

1. Crab Meat Pancake (HK$320)
Crab Meat Pancake

!!
芝士火鍋

3. 羊架 Rack of Lamb (HK$440)

個 signature 羊架都幾好味,烤得啱啱好,肉質好嫩,不會太老!
Lamb Rack
4. 甜品 "Chalet Suisse"

甜品朱古力屋好一般
,用 cream 痴住一塊塊朱古力,入面有 vanilla ice cream,再加上熱朱古力汁,以HK$190來講唔係好值。其實如果唔係慶祝生日根本唔會叫⋯⋯因為我老公原本叫左佢地寫 happy birthday 係間朱古力屋上面⋯⋯但懷疑佢地唔記得左⋯⋯間朱古力屋來到時竟然乜都無

我老公即刻同佢地講,佢地就話本來諗住用 petit four 的型式送上生日牌,所以都立刻去攞播個生日牌出黎比我地!早知係咁我地唔洗叫個朱古力屋啦
⋯⋯
Chalet Suisse
生日快樂
整體來講食物質素唔錯,環境、服務都好好,加上以五星級酒店來講唔算好貴,已經推薦左比好多朋友

啱啱上網仲見到原來 Chesa 今年50周年,27 August to 31 October 2015 有 special offer,4 courses + 咖啡每位HK$ 680加一,好似都 OK,我都想再去食多次
2015-06-19
$750 (Dinner)
Celebration
Birthday