2014-06-10
停寫食評都好一段日子了, 儲了一堆未寫食評的相片, 大部份是去年的...是時候整理一吓, 寫返出來! 久休後"開齋"第一篇當然想寫一頓回味的飯局... 今日是替母親大人預祝生日, 她最喜歡吃三文魚刺身, 而我想當然就訂了BUFFET, 因為可以迎合各家庭成員的喜好 (實情係...因為我為食貓最喜歡BUFFET至真!!! ), 上OPENRICE選尖沙嘴區讀完幾篇食評, 見這兒水準平均, 既有日式刺身/HD雪糕/亦有即開生蠔/新鮮生果...好幾張信用咭都有85折...折完大概250蚊位, 小童150...好經濟吓喎, 咁一於訂'CAFE ON M'! 三文魚叫師傅切腩的部位, 夠肥有油香, 以自助餐質素來講算不錯! 席前即燒乳豬, 香噴噴卜卜脆排咗兩次隊因為真好吃! (但2014再去已改為廚房燒好才放出來). 翡翠螺又大又甜 、即開愛爾蘭生蠔好新鮮、蟹腳夠長(講笑)、 燒牛仔肉細細件好好牛味食咗好幾件, 正所謂蠔有蠔味牛有牛味哈哈哈我鍾意咁寫咁形容反正我食評純粹自娛無咩人追看, 而且今時今日咁環境食物有原味唔係必然嘅!! 因為好睇食材質素! 雪糕唔駛講啦, 一共有六款味, 當然要"試
雪糕唔駛講啦, 一共有六款味, 當然要"試"晒佢啦, 試完全部先知自己最想食咩味啱唔啱先honey?!! 咁嚟多round, foul走一兩個味慢慢嘆係好正常食法又啱唔啱先?! ...食完就梗係要encore再encore啦...哈哈哈 (honey一初曾嘗試用眼神制止我, 到後來索性放棄監管我喇 ) 甜品其實有好多選擇, 有即制格仔餅同 pan cake俾客人去加雪糕、 今日好幸運有Truffles食, 好滑好濃味係靚嘅高質素嘅, 只嘆自已無咩'留肚'; 另外亦有豆腐花有涼粉有中式糖水同好多細細杯/細細件嘅mousse、cake、pudding等等但我都無食, 因為我食自助餐如果有雪糕同啱食的話我通常勁食雪糕而skip其他甜品. 服務不過不失唔太主動但叫佢唔會扮睇唔到, 何況侍應大部份都有少少笑容, 反而門口接待係最冷淡冷冰冰嘅!
今日食得好開心, 食物選擇非常多價錢又實惠, 同自己心愛的家人一起吃自助餐有咩開心得過咁嘅安排呢? 之後同honey再同唔同組合嚟多幾次但已經越食越貴, 2014五月已經要三百幾蚊位呢!