2016-09-27
今日同女友黎呢間花園餐廳度食晚餐。餐牌上面有最經濟嘅晚餐($80-90),價錢平均嘅精選扒餐($100-130)同埋最貴嘅廚師推介($120-180)。我哋叫咗廚師推介入面嘅“黑椒牛柳”7成熟 同 最貴嘅 “安格斯西冷牛扒”6成熟。上菜嗰陣見到兩塊嘢白曬曬嘅肉都覺得唔靚仔……明明牛扒牛柳應該係深灰色嫁麻,不過我對於外表要求就冇乜要求,好味就ok。點知食落去,我女友嗰塊所謂安格斯一啲牛味都冇,就好似用塊最垃圾級別嘅牛扒煲完湯返煎咁!至於塊牛柳,真係完全接受唔到,冇牛味就一定嫁勒,佢仲要衰到食落去係同啲豬骨湯渣一9樣,跟本就唔係牛柳。塊所謂安格斯雖然垃圾,但都仲勉強算係塊牛扒丫,而呢塊嘢跟本就唔係牛柳泥!兩碟嘢啲口感怪到不得了。忍唔住叫個侍應呀姐泥,我好客氣咁問佢呢碟嘢係咪牛柳泥嫁 ,食落去好似啲豬肉湯渣咁嘅。佢望兩望就同我講話係牛柳泥,話豬唔係咁,又問返我幾成熟,我即時問返佢望落去覺得係幾成熟,佢竟然答我5成,知道我話要求7成之後問我洗唔洗幫我加熟……心諗你碟嘢已經湯渣咁款,再加熟咪變成乾晒嘅湯渣?而且塊嘢都唔係牛柳,點整都唔係牛柳啦!佢話係牛都冇計啦,照食啦,食剩一半真係食唔落,平時女
佢話係牛都冇計啦,照食啦,食剩一半真係食唔落,平時女友食唔晒就算我幾飽都會幫佢食埋塊扒唔好浪費,但今次真係接受唔到。埋單嗰陣我忍唔住撕開塊肉問多次個呀姐“你真係覺得呢塊嘢係牛柳?”佢夠膽同我講而家食剩咁少分唔到,仲問返我如果唔係牛柳咁係咩肉……
第一次問你嗰陣成塊肉喺度冇認真幫我睇過嘅咩?!
判斷塊嘢係咩肉同size有關係咩?!
半塊“牛柳”,仲要撕開咗埋俾你睇都唔識分。
唔係有啲修養,真係當堂就小9佢!
P.S 除咗塊肉之外,啲薯條同西蘭花都可以。
第一次去食扒係食唔晒。
最後附返張圖俾大家參考下係咩肉