2017-07-02
好耐冇入荃灣, 於是同男朋友一齊走入荃灣行下街食下野。行到千色,唔知點解覺得超級肚餓,好似普通一個飯都唔會食得我飽。由於小妹肚餓到咁上下時就會開始黑面、發脾氣、仲會發癲。於是男友老遠見到牛摩,諗住任食可以餵飽我,拿拿聲就拎我入去醫肚。時間岩岩好過左午市,所以都冇咩人食飯,唔使等位。未入座,侍應會喺門口問定你想咩咩湯底先,我地揀左左昆布清湯同豬骨濃湯。侍應們既服務都好好,雖然我地得兩個人,都安排左卡位比我地坐,夠唒舒服!可能係間鋪既地理問題,天花位係玻璃。如果坐到入少少既位置既,一抬頭就可以望到個天。日間既關係,鋪面都盡量採用自然光,呢點要讚,夠唒環保!另外,店鋪都設有兩部大電視播 NOW 台既節目,唔怕悶親!一坐低已經急不及待叫我男友幫手拎野食返黎。出面可以拎既通常都係菜 / 麵 / 烏冬 / 沙律 / 甜品等等,肉要嗌待應拎~到今日主角食牛,已經餓到係咁食係咁食 XD今次揀左美國牛,食入口好香。牛既脂肪雖然唔太平均 (一分錢一分貨),但都係有少少口感,唔會唔知自己食緊咩。豬肉方面有驚喜,冇諗過任食日式火鍋既豬肉都可以咁有豬味!咬落去軟棉棉,但又有好香好濃既豬肉味喺口中湧出黎,正啊喂!
由於小妹肚餓到咁上下時就會開始黑面、發脾氣、仲會發癲。
時間岩岩好過左午市,所以都冇咩人食飯,唔使等位。
可能係間鋪既地理問題,天花位係玻璃。
如果坐到入少少既位置既,一抬頭就可以望到個天。
日間既關係,鋪面都盡量採用自然光,呢點要讚,夠唒環保!
另外,店鋪都設有兩部大電視播 NOW 台既節目,唔怕悶親!
一坐低已經急不及待叫我男友幫手拎野食返黎。
到今日主角食牛,已經餓到係咁食係咁食 XD
今次揀左美國牛,食入口好香。
豬肉方面有驚喜,冇諗過任食日式火鍋既豬肉都可以咁有豬味!
咬落去軟棉棉,但又有好香好濃既豬肉味喺口中湧出黎,正啊喂!
呢味可以不停 encore!
本來仲有海鮮食既...但我玻璃肚,所以全部海鮮都比男友食唒 /_\
其實好鍾意佢有大量粟米、生菜等等嘅蔬菜俾人去攞嚟食,加上啲蔬菜都好新鮮好甜,為健康梗係食多啲菜。
而且啲烏冬都唔算太粉,咁當然冇可能同貴價超市賣開嘅比較,但已經比好多平價烏冬好食。
如果打完邊爐,仲有肚嘅話都可以去甜品櫃拎甜品食。雖然選擇唔多,但可以過下口癮。
蔬菜類
豬骨濃湯加昆布清湯