2017-05-07
出去旺角行街,一落車就覺得好肚餓,行過對面就見到一間車仔麵,就拉埋個朋友過去醫肚。前排朋友工作需要,要研究車仔麵文化,所以全程佢都有講車仔麵嘅歷史,原來都幾有趣嘅,因為以前香港人無錢開店,就砌一架木頭車出嚟,上面放唔同款色嘅菜任君選擇,久而久之演變成今日嘅香港車仔麵。去到呢間車仔麵,見到餐牌好多選擇,他們的形式是先點餐後取麵,花多眼亂,而我酒店左最基本的豬骨湯底套餐。以前細細個已經食車仔麵,已經知道豬紅豬皮雞翼尖係車仔麵嘅精髓。豬紅同豬皮都好入味,豬紅爽口沒渣,豬皮咬落清爽,我的口味來說如果再林啲更好。雞翼尖入味又惹味,份量多,我這些貪心鬼吃得滿足不得不讚個湯底,好濃郁同清香,飲落好舒服,配什麼麵都很適合,我點的是油麵,以28元來說,真的大碗又抵食,仲有3款餸和生菜配,加了5元有野飲。不過電視只有無限loop 同樣的片,應該是不停播餐廳老闆的說?!
雞翼尖入味又惹味,份量多,我這些貪心鬼吃得滿足