2023-07-20 62 views
終於係香港搵到間好食既關西煮啦,關東煮成日都食,但關西煮壽喜燒係香港真係少有我地book左8點,真係準時入座,早左都無得入架,因為店舖位置不多,真真正正可以食到佢既服務,所以真係要book位而且準時到達晚餐主要有三個餐可以揀,唔同嘅地方就係佢嘅牛唔一樣,我決定咗嚟食而且價錢唔係爭好遠,就簡個全餐。套餐包左前菜,肉肉,野菜拼盤,特色飯點,甜品和牛盛宴其實就係有6-7個唔同部位嘅和牛,即係試晒佢唔同套餐嘅牛,唔好睇佢好似唔係好多,我飽到食唔曬餐茶竟然係我最愛嘅蜜桃烏龍,飲完個口唔會好苦澀,而且可以本身茶可以去油膩,所以茶都飲多咗前菜有三款冰菜配車厘茄冰菜加左洋蔥汁,而車厘茄就配左巨峰汁成日聽冰菜,但真係第一次食,估唔到有幾爽口幾好食,原來佢有助控制血糖、維持正常凝血功能、清除細胞中的自由基以預防癌症,咁健康又咁好食我可以食多啲赤身和牛 洋蔥汁好香,和牛軟嫩爽口,有少少入口即溶嘅感覺,就好似食大拖羅嘅感覺,因為佢哋都係赤身,食落都係好似有戀愛嘅感覺,好耐冇食過啲咁靚嘅牛😍😍😍茶碗蒸 三文魚籽,菇,蟹柳茶碗蒸都算係滑,味道唔會太甜太鹹,幾香蛋味下一環節壽嘉燒……西冷肉質有彈性,油脂豐富,食落好

前菜有三款

冰菜配車厘茄
冰菜加左洋蔥汁,而車厘茄就配左巨峰汁

赤身和牛

茶碗蒸
三文魚籽,菇,蟹柳
茶碗蒸都算係滑,味道唔會太甜太鹹,幾香蛋味

下一環節壽嘉燒……

西冷
肉質有彈性,油脂豐富,食落好滿足

肩胛心
因為佢有比較多筋絡同油花,食落比較軟軟嫩

沙巴當
油花多,肉味濃,有入口即溶嘅感覺

三筋
其實即係等於牛板鍵,肉質軟,食落口肉味會愈黎愈濃

赤身
上肩部位,纖維比較多肉味最濃,脂肪最少,所以食落口感相對於之前嗰幾款冇咁油膩

仲有肉肉必備既日本雞蛋,一如既往先試原味再加蛋食,兩樣食法都咁好食😋

野菜拼盤
拼盤有九種不同的款式,樣樣都好好食,可能因為係師傅整😂
而且全部菜類經過醬汁烹調都變得好甜好好食

和牛炊飯
一開始烹調肉既時候師傅已經講咗白飯會唔滿因為最後會有個飯
估唔到佢呢個飯咁出色,出色嘅地方一定係有和牛嘅油香,亦都有蛋味同埋壽喜燒汁嘅甜味
煮好再加上飯素同埋蔥,超級香超級好食

甜品
正所謂女人有兩個胃,食日本嘢唔少得最後嘅甜品
今次嘅甜品竟然係抹茶雪糕,有少少驚訝係佢唔會有我唔鍾意食好苦嘅抹茶味,佢嘅奶味比較香,識落甜甜的幾好味,再加上配搭抹茶味嘅脆脆,令到甜品增添口感

全餐我都好滿足,首先唔使自己落手,保證食到最好嘅質素水準,而且地方舒服企理,人唔會太多唔會太嘈吵,最重要嘅係食物質素都好好👍👍