2021-11-12 207 views
之前係FB見朋友去食壽喜燒,影出嚟啲牛肉好得,好吸引;一於今晚去觀塘「喰楽」食下先,最後我們揀了「關西風壽喜燒 Sukiyaki - 肉類復仇者 $458/person」,套餐包括:1️⃣ 三式前菜🥗 帶子刺身沙律 好新鮮,帶子鮮甜好味🐮 煎A5和牛,好有牛味🥟 和牛餃子 味道香濃又富有肉汁2️⃣ 肉類復仇者 (附日本產雞蛋) 包括🥢 肩胛心,食落口好有牛味,職員叫我們先食一半,品嘗牛肉原味,另一半則佔染生雞蛋一起食用,口感會更覺嫩滑🥢 澳洲牛阪腱,肉味比之前的較特出🥢 沙巴當 (Zabuton),牛肩胛部的下部,職員說佢有另一個別稱叫「日本軟墊」🥢 美國SPF肩胛芯 (上肩),味道會再特出一些,但因纖維相對上比較多,嫩滑程度則較粗糙🥢 三筋阪鍵牛,好有咬口,肉質編淋🥢 曰本肩肉 與野菜一起煮,令牛肉帶有野菜甜味;同時,野菜也吸收牛肉嘅味3️⃣ 野菜拼盤野菜拼盤 樣樣都幾新鮮4️⃣ kuuraku 特式飯點材料 包括櫻花蝦、蛋、牛肉、紫菜,飯 烹調而成,最後加上蔥花;特式飯濕濕地,口感幾特別5️⃣ 是日甜品豆腐雪糕價格💰:$1,007 ($916 + 服務費$91)
套餐包括:

1️⃣ 三式前菜
🥗 帶子刺身沙律 好新鮮,帶子鮮甜好味
🐮 煎A5和牛,好有牛味
🥟 和牛餃子 味道香濃又富有肉汁
三式前菜

2️⃣ 肉類復仇者 (附日本產雞蛋) 包括
🥢 澳洲牛阪腱,肉味比之前的較特出
🥢 三筋阪鍵牛,好有咬口,肉質編淋
🥢 曰本肩肉 與野菜一起煮,令牛肉帶有野菜
甜味;同時,野菜也吸收牛肉嘅味
肉類復仇者

kuuraku 特式飯點

5️⃣ 是日甜品
豆腐雪糕
豆腐雪糕

價格💰:$1,007 ($916 + 服務費$91)