2024-09-18
有次去大角咀個邊突然間好想食日本野,係咁多間餐廳之間呢間鬧市中的小店份外醒目。而且外面亦有很多泊車位,非常方便駕駛私家車既人士黎光顧。店舖環境都和日式居酒屋差不多,有幾幅日本藝術作品,店裡面放住幾chill既日本歌,未點餐之前個人放鬆曬。坐位都幾舒服,好快就點菜喇~我和另一半點左飲品先,日本的麒麟一番搾啤酒,待應非常快拎埋一個酒杯給我。細心個點個酒杯仲凍的,能夠確保啤酒倒入杯個下杯酒仲係凍的。另外我地仲叫左一支完熟桃子果汁,酸酸甜甜容易入口。第一道前菜上左一份和風刺身沙律,真心抵食。裡面除外沙律菜之外,仲有三文魚、油甘魚、真鯛、八爪魚腳仲有厚厚的帶子刺身,份量超級多先要68元,每一片刺身都係厚切。賣相整得好靚色彩繽紛。火灸三文魚加州卷味道都算幾清新,刺身部位魚脂味好香,配埋餡料的玉子蛋、青瓜味都幾清新唔油膩。特上刺身拼盤刺身份量十足,師傅都好捨得,油甘魚和帶子都是厚切的,食材質素高好新鮮。牡丹蝦刺身味道鮮甜,個頭比拇指還要粗,肉質彈牙爽口。擺盤都好優雅,好似藝術品一樣。角切雜錦魚生丼刺身份量頗多,壽司飯用的米是日本珍珠米,質感良好。壽司飯醋調味唔會太濃蓋過本身的米香,平衡恰到好處。跟飯