2016-02-26
本來今日係我地8婆谷食飯,點知……某人新年唔駛返工竟然話唔得閒出嚟,要返工嘅竟然重得閒過佢,真係大笑三聲,哈…哈…哈…所以……最後得我同KAKA出黎,KAKA唔駛返工,所以佢就我去觀塘食,我其實本來想因為就黎佢出走韓國而請佢去一杯食飯,最後佢唔俾我請佢雖然一杯喺商場入面,但係裝修絕對似十足日式居酒屋,只係比真正居酒屋大好多倍,以前都試過lunch食一次,大約$120一個人,雖然貴,但係你絕對會覺得值得洋風白身魚沙律 - KAKA想食魚生,但係見到menu魚生有點兒貴,所以,我就搵到呢款魚生沙律俾佢食無諗過原來呢個魚係咁好味,酸酸地,上面有一啲醃味洋蔥,雖然我唔食洋蔥,但係塊魚生片好大陣洋蔥味,其實唔錯,KAKA係咁食啲洋蔥~~蟹肉忌廉球 - 同我預期好唔同,因為我預期係有啲好似白汁咁,點知……原來入面係全部塞滿蟹肉,只係用少少忌廉黏住所有蟹肉,外層其實炸得非常香脆,不過好熱氣,入口淡淡蟹肉,超滿足海鮮茶壺湯 - 影好似好大、好多,但係其實只係得3杯,雖然茶壺細細……但海鮮味濃,尤其蜆味最為突出,好好味,入面有蝦、蜆、菇,所以……少湯都唔緊要牛肉石頭鍋飯 - 日式料理店有疑似韓式食物,雖