2018-10-18
近日日本築地巿場搬遷,已經無機會去。我個識食fd話銅記都有築地啦,聲稱野食平民又可以嘆住黎食喎。原來佢講緊呢間銅記樓上小店。二人餐有兩個餐可以揀,好豐富同幾抵咁。不過我地吾太肚餓,所以散叫。野飲有幾多選擇。我要左杯白桃乳酸特飲。味道似白桃汁溝益力多,仲有d果肉,消暑開胃一流。本身諗住叫普通玉子壽司,但見呢件火炙芝士玉子咁特別都係10蚊,只係貴普通玉子兩蚊,於是揀左舊黎試。玉子火炙過真係惹味好多,加有面頭半熔既芝士,真係同普通玉子無得比,必叫炸芝士年糕,一d都吾油。外皮炸到金黃微脆,中層年糕軟棉,最入既芝士呈流心,層次感分明。炸物什錦有3款野食: 甘栗紫薯餅、蒜香炸薯條和炸雞軟骨,份量夠3至4人分,都係58蚊,幾抵食。三樣炸物中,我最欣賞薯條,因為加左芝士粉,仲要係佈滿成條薯條,感覺同一般薯條好吾同,吾點茄汁仲好味。食左咁多炸物,最多整番個茶碗蒸下下火。個蒸蛋超滑,每啖都有蛋味,冬菇軟綿,吾錯。
野飲有幾多選擇。
我要左杯白桃乳酸特飲。
味道似白桃汁溝益力多,仲有d果肉,消暑開胃一流。
炸芝士年糕,一d都吾油。
食左咁多炸物,最多整番個茶碗蒸下下火。
個蒸蛋超滑,每啖都有蛋味,冬菇軟綿,吾錯。