2022-05-14
聽同事講~春水堂嘅牛肉麵係全香港最貴嘅牛肉麵!可能呢個講法會有啲誇張,但係連埋加一要百幾蚊一碗牛肉麵,又真係好貴!究竟值唔值呢個價錢呢?今日就等我試吓啦~入去之前比呢杯飲品深深吸引😍,不過可惜賣晒。糾結住究竟叫以下邊碗好:-⭕️半筋半肉蕃茄牛肉麵$98⭕️紅燒牛肉麵(半筋半肉)$88我想要紅燒湯底但係想食闊條麵。問咗店員如果要紅燒牛肉麵可唔可以轉闊條麵,發現係唔可以咁改嘅。所以最尾闊條麵贏咗紅燒湯底,最後叫咗半筋半肉蕃茄牛肉麵。我覺得呢個價位的麵應該可以有少少flexibility自由配搭。呢碗麵係好食嘅,不過未到好驚艷嘅味道。蕃茄湯底冇紅燒湯底咁香。賣相方面都唔錯,用嘅碗都幾精緻。牛肉夠淋牛筋夠彈牙,但係蕃茄就仲係生生地。湯底似係落茄膏整。總括嚟講,行過見到有位又想食牛肉麵可以再試,但應該唔會好掛住啲碗牛肉麵,同樣價錢應該可以搵到性價比更高嘅。另外堂食都用咗木筷子,唔係咁環保。呢個可以改變下~
入去之前比呢杯飲品深深吸引😍,不過可惜賣晒。
糾結住究竟叫以下邊碗好:-
⭕️半筋半肉蕃茄牛肉麵$98
⭕️紅燒牛肉麵(半筋半肉)$88
另外堂食都用咗木筷子,唔係咁環保。呢個可以改變下~