2018-01-23 1317 views
同朋友係長沙灣買完野,周圍逛逛,順便食個飯。見到間叫『阿來泰式地道風味』嘅泰國菜,睇見個名幾得意,間野又幾多人,於是決定去試一試。雖然多人,但間野都幾寬落,空間十足,一點也不會覺得逼,而且環境都乾淨嘅,坐落好舒服。呢度好多菜式選擇,我地避免麻煩,點了個2人套餐A($268),有3個餸,兩碗飯及2杯飲料,非常吸引。個2人套餐A有得揀泰式滷豬睥或泰式海南雞,而我地就揀了海南雞配油飯。先來了一碟泰式海南雞,碟雞份量十足,雞肉嫩滑,色澤金黃吸引,加上一個醬汁,令雞嘅味道更為突出及濃郁。配埋碗油飯嘅油香,食落好滋味。接著來了一份飛天通菜,菜炒得豪邁,鍋氣十足。嫩嫩嘅通菜,加上少少的辣椒,配埋個豆醬,辣辣的,非常開胃。再來泰皇咖哩炒蜆,我好鍾意佢嘅咖哩,唔會特別辣,而且食落有陣椰香,非常野味。佢嘅蜆大大塊,食落無沙,鮮甜彈牙,值得一讚。而且中有洋蔥等配料,可以送咖哩,味道好夾, 讚!最後,我點了杯椰汁三色冰特飲,呢杯野色彩豐富,貌相十分吸引。飲一啖,好重椰味,加上有d『珍珠』嘅野俾我咬,啱曬成日口痕痕嘅我。呢度服務態度好好,一開始以為佢地好惡,但其實佢地好nice,有禮貌,好願意為我地講解碟餸,而

呢度服務態度好好,一開始以為佢地好惡,但其實佢地好nice,有禮貌,好願意為我地講解碟餸,而上菜速度又快。讚!
$268 (Dinner)