屯門郊遊遊後原本想在藍地一間黃店,可惜等超過半小時都未有枱跡象,內心希望店員安撫一下但沒有,飢寒交迫下飛的去元朗國這個美食大國!得到openrice獎項相信有一定實力! 推開黃色大門,店內充滿泰國元素的佈置,牆上有不同卡通graphics,最緊要係播泰國既歌即刻多左份泰味! 🇹🇭蛋炒咖哩蟹肉飯 ($68)唔係太食得辣的我一開始都擔心餐牌上的兩隻辣椒會唔會好辣,詢問及經店員鼓勵後,本著天氣夠凍食辣會暖d的態度一試。(FYI店員覺得辣度是譚仔的三小辣,我冇食開譚仔的辣不得而知了)咖哩香濃,辣味隨著吞下去而流走點到即止,加蛋更令入口更滑。而且蛋沾滿咖哩汁做餸好滿足,但唯一唔太見到蟹肉踪影,只有零碎的一小片,始終係主角之一,希望可以多d喇!喜歡他們把汁和飯分開裝,自己控制要吃的分量。店家選用泰國香米係好香,飯呈長條形。泰國牛肉船麵 ($60)湯底是熬製十二小時的牛骨湯,加上炸豬皮、(牛肉/豬肉/雞肉),炸豬皮,芽菜,通菜,花生碎。枱面上有小Tips可按自己喜好加上四大調味:魚露、辣椒粉、白糖或白醋,四大調味,缺一不可!兩位友人點的牛肉和豬肉船麵都話好味,湯底濃好甜,食食吓食到花生香味,牛肉炆得

蛋炒咖哩蟹肉飯 ($68)
咖哩香濃,辣味隨著吞下去而流走點到即止,加蛋更令入口更滑。

泰國牛肉船麵 ($60)
兩位友人點的牛肉和豬肉船麵都話好味,湯底濃好甜,食食吓食到花生香味,牛肉炆得夠淋,炸過的豬皮好特別,而金邊粉則正常發揮。
糾結因為兩位友人都選招牌的船麵所以我則選飯類,試了一啖麵和湯都覺得好惹味有繼續吃下去的意慾,I will be back!

泰式奶茶 ($24)
好多冰
正常發揮的泰式奶茶,本來就是多奶才好喝,甜度適中。留意吓膠杯上2隻公仔好可愛,是在浸奶茶溫泉嗎?

蝶豆花檸檬蜂蜜凍飲,顏色好吸引!

總括來講,CP值👌🏻定價符合食物質素,已諗好下次黎食咩,我要試埋甜品芒果糯米飯/船麵...

感謝友人的陪伴,一齊揾路又分享美食,打緊呢篇文既我都覺得有d感動 T_T
  • 蛋炒咖哩蟹肉飯
  • 泰國牛肉船麵