2019-01-10 318 views
下晝一眾同事一齊去食飯,咁岩有同事話想去食細蓉記啲盅飯,所以就去左細蓉記。餐廳入面好多人,放眼望去都幾難有4個位。侍應一黎就問我地幾多位,之後就叫啲自己一個黎食既客調位。終於,搞一大輪之後,有4個位俾我地落座食個安樂茶飯。點知,原來呢個先係開始。大家睇完餐牌,想嗌野食,有個阿姐話幫我地落。喺我地點餐既途中,阿姐不停咁催我地快啲嗌,我頓時覺得自己去左澳牛。嗌完,啲野食都好快上左枱,其中有同事向侍應表示想要豉油,侍應第一次都好快手上左豉油,第二次既時候就大大聲同佢既同事講:「俾一盅佢地啦。」我知,我地都衰,分兩次問你拎豉油,但我地都冇狂咁催,你又何苦以一盅相逼?上埋有「一盅」心意既豉油後,大家都開開心心開始食飯。咪住,仲要嗌野飲。阿姐如常用催人催到甩褲既口吻問我地飲咩後,野飲都迅速黎到,但有其中一杯唔岩。我地又搵阿姐。阿姐用大大聲既聲線問我地:熱奶茶吖嘛!?我同事話:熱咖啡啊阿姐。阿姐:你唔岩既話出聲吖嘛!…下?如果你鍾意呢種高壓式嘈音轟炸既環境,而本身又好鍾意賽馬啲馬俾人鞭嗰種感覺,你係可以黎呢度食個飯既。無可否認,呢度既野係好食既。但我都係想放Lunch食個開心飯,呢度同我都係無緣。推

餐廳入面好多人,放眼望去都幾難有4個位。

點知,原來呢個先係開始。

上埋有「一盅」心意既豉油後,大家都開開心心開始食飯。

咪住,仲要嗌野飲。

我地又搵阿姐。

阿姐用大大聲既聲線問我地:熱奶茶吖嘛!?

我同事話:熱咖啡啊阿姐。

阿姐:你唔岩既話出聲吖嘛!

…下?

無可否認,呢度既野係好食既。

但我都係想放Lunch食個開心飯,呢度同我都係無緣。

推薦俾一啲想食好野又唔怕有氣受既你同妳。
2019-01-10
$55 (Lunch)
  • 細蓉
  • 炸醬撈麵