2019-06-27
在中環上班的友人知我鍾意食牛扒,就特登介紹我黎試下呢間位於soho既阿根廷扒房餐廳氣氛完全好似去左外國咁,而且除左我地,其他都係外國人睇menu時waiter同我地介紹,這家餐廳的牛扒全部由阿根廷PAMPAS省直接進口,並且係用青草做飼料, 除左牛會健康d,而且肉質都會更好。真係好期待呀!Aioli Shrimp $128牛油焗蝦,蝦有咬口,加上少少香口既炸蒜片,作為前菜不錯Tenderloin Steak 350g $478tenderloin,其實就係牛腰肉中最嫩既一部份,比起平常食開既sirloin 同ribeye會更嫩滑,而且冇筋又唔肥。呢塊牛扒要左medium,咬落剛剛好牛味十分濃郁,外皮微微有炭燒既感覺,好食Salmon $228煎挪威三文魚扒一直係我好鍾意食既一款菜式,因為健康又好食。呢度既三文魚扒係全熟既,食落有少少硬,但都幾唔錯。另外呢度既雜菜竟然好好食,好甜好爽口咁浪漫既地方點少得紅白酒呢我同友人都點左杯黎chill下。友人杯chardonnay唔會酸,飲落幾易入口,佢平時唔飲酒都覺得唔錯。而我杯cabernet sauvignon飲落酒味較濃,幾適合牛扒。最後經理
餐廳氣氛完全好似去左外國咁,而且除左我地,其他都係外國人
Aioli Shrimp $128
牛油焗蝦,蝦有咬口,加上少少香口既炸蒜片,作為前菜不錯
Tenderloin Steak 350g $478
Salmon $228
最後經理請我地食甜品係apple pancake!pancake皮內有拖肥糖,配上雪糕,好甜好外國人口味😂😂味道係唔錯既,但一個人食會膩