2017-06-02 97 views
阿詩瑪壹菌呢個名令我諗起古裝劇人物間的稱呼而提到雲南菜,我估我應該剩係食過雲南米線,其他既好似無咩印象😅哈哈anyway,朋友介紹下今日就黎食下雲南菜。餐廳門面裝修同布置都好中國,紅色令人好精神,喜慶,岩晒同屋企人黎😂一坐低,職員就上茶同餐前小食。想講,呢個茶好好飲!職員話係糯米茶,我都係第一次飲,好香糯米味,清清地,雖然食糯米係好濟,但變左茶,感覺好消濟。只色係微黃色。餐前小食有三小碟有豆豆、青瓜同蘿蔔。前者脆卜卜,咸咸地,後兩者酸酸地,青瓜清爽,作為開胃菜幾好,等上菜時亦有野咬下。脆皮香酥鴨,叫左半只雖然半只,但好大只,份量好多,夠四人個食。一上枱就好香,鴨外邊炸到好脆,鴨肉預先奄左,好入味。味道好似鹽酥雞,好香口。鴨肉肉質嫩滑,肉有啲爽爽地既感覺。原條桂花魚,個底有薯粉、芹菜、豆腐、酸菜、豆牙等。唔算好辣,酸味較重,個湯好惹味,酸酸辣辣,超正!魚肉好嫩滑,點埋汁食,好夾!下面微火暖住,個汁唔會結,魚熱辣辣,唔錯!糖醋肉,炸到外脆內嫩。個汁甜甜酸酸,炒得好岩胃口。甜品大理羊乳扇剩聽個名真係唔知咩,問職員先知。佢地仲極力推介呢味送,甘就試下外觀似中式果啲蛋散,味道就似炸芝士片。炸到好
阿詩瑪壹菌呢個名令我諗起古裝劇人物間的稱呼

只色係微黃色。

餐前小食有三小碟

脆皮香酥鴨,叫左半只

脆皮香酥鴨

原條酸菜魚

糖醋肉,炸到外脆內嫩。個汁甜甜酸酸,炒得好岩胃口。
糖醋裡脊

甜品

大理羊乳扇
外觀似中式果啲蛋散,味道就似炸芝士片。炸到好脆,面頭有啲花生椰絲碎。羊奶味好重,喜歡食羊奶製品既朋友一定好歡欣!我細佬差不多食晒成碟!

玫瑰冰粉
好清涼、清甜。有微微既玫瑰同桂花味,兩者唔會好濃,好夾。超愛呢個甜品

整體上唔錯,職員好nice,招呼都好周到,會再黎。

脆皮香酥鴨
原條酸菜魚