2018-05-20
lunch同同事搭車去咗杏花食飯,打算見乜食乜,行過見到甘味塊午市定食牌有鯖魚,即刻好想食,所以入咗去。喺港島東返工成年,附近可以食到鯖魚lunch嘅餐廳不算多。六十蚊有鯖魚,二十穀飯,前菜粟米,仲有一杯嘢飲,我揀咗熱柑桔蜜。鯖魚燒得幾香口,落嘅鹽分岩岩好,不錯。前菜送嘅粟米一般,但better than nothing啦。主要想講嘅係個二十穀飯,由於我係一個白飯超級愛好者,今次畫單我竟然畫錯咗二十穀飯而唔係白珍珠米,知道畫錯果一刻我勁緊張!我個美好的白飯呀~咁但係錯咗都無辦法,自己問題亦唔好意思問店員可唔可以換,所以就接受了呢碗少見嘅二十穀飯。近年流行吃粗糧,我知道健康,但從來無食過,原來味道係咁有趣。食落去咸咸地,口感同白米好唔同,唔知係咪因為有薏仁,所以咬落口有少少彈,如果果啖係多紅米呀糙米,又會有啖啖嘅米香,都幾有趣。今日又有一個新嘗試