2018-11-04 96 views
荃灣呢間金田家平日都無太起眼,可能因為位置都比較入。因為比較早入去,所以都唔算好多人。一入到去就有對住街景的卡位,都算寬闊舒服。睇一睇餐牌,發現有限定的番茄沾麵,二話不說就點了呢個黎試下,友人就選擇了激辣辣麵,再加一個炸軟殼蟹。沾麵最緊要係湯底好熱,而且夠濃稠,凍的沾麵線可以係沾d汁暖左嘅同時,都可以保持彈牙。金田家的番茄沾麵的湯底番茄黎講都濃稠,而且酸味夠,有一顆顆的番茄籽係入面,加左少少香草,令味道無咁寡。而佢個麵本身有溏心蛋,開心!份量很足夠,食唔曬。加上都有叫追加,所以係勁滿足。我追加左黑豚肉和燒肉,真係超滿足。朋友嗰個激辣拉麵,真係超辣,佢本身係食開某麵家嘅中辣,但都發現超出自己嘅能力範圍,所以真係食得超辣嘅朋友先叫。