Via Tokyo 出名食抹茶雪糕就個個都知,當時香港仲未有一家主打日本茶雪糕的店,就這樣締造了這個現在很多遊客都潮聖的品牌。除了雪糕,她家的其他甜點都同樣出色。今次試左以下幾款!連杯Hojicha Latte都咁可愛,值得加分。暖到入心!抹茶卷蛋中間的抹茶忌廉好滑,好豐盈!整體感覺好濕潤!抹茶拿破崙中間夾著抹茶醬和吉士醬,梅花間竹咁排住都幾有美感,酥皮甜甜地。好鬆化!連擺碟都咁有心思!抹茶芝士蛋糕芝士蛋糕好綿滑,是比較濕潤的那一款。餅底不是鬆脆的威化餅,雖然跟平日所食的不同,但又幾夾!最後來到又點可以唔食抹茶雪糕?點了抹茶Affogato ,雪糕食落奶感好重,抹茶味恰到好處,好濃郁!是次甜點之旅好滿足,抹茶控不能錯過。不過如果想唔駛等嘅話,晚上八點來到啱啱好。因為食到九點,出面就已經好多人排隊了。

除了雪糕,她家的其他甜點都同樣出色。今次試左以下幾款!

抹茶卷蛋
中間的抹茶忌廉好滑,好豐盈!整體感覺好濕潤!

抹茶拿破崙

抹茶芝士蛋糕