2019-12-12
華嫂冰室本店開設在香港屏山,之前係天水圍同觀塘都有試過,今日有親戚嚟香港特登帶去試吓尖沙咀呢間華數冰室。尖沙咀站出口走過來約5分鐘腳程,係午餐時間已經看到長長排隊人潮。尖沙咀店裝修比起其他分店比較時尚同新浄,店內提供約40張座椅。當日去到已經好多人,所以要同人搭台,位置不大,坐得冇咁自在。⭐️招牌豬扒菠蘿包喺餐牌上有特別推薦呢一款招牌豬扒菠蘿包,也是店內爆紅的人氣餐點。菠蘿包好鬆軟。菠蘿包中有夾入新鮮的蕃茄、生菜,豬扒好嫩,一啲都唔硬,配上醬汁,鹹甜的風味又帶點清爽的味道,完全不會膩口,而且口感更勝單純的菠蘿油。⭐️豬膶牛肉皮蛋芫荽米線個人很喜歡芫荽,所以放棄左招牌嘅蕃茄湯底,揀咗呢一款特色湯底!湯底走的是清爽路線,看似清透,喝起來卻十分鮮美。見到一大碗滿滿嘅料,師傅一啲都唔手軟啊,芫荽居然是連「根」都一起放🤣🤣脆口的豬肝、軟嫩的牛肉都好食!⭐️豬扒皮蛋芫荽米線同行嘅親戚都很喜歡芫荽,都覺得湯底很入味,豬扒處理得很嫩口!⭐️叻沙鮮蝦雜菜米線有別於皮蛋芫荽湯底嘅清新,叻沙走重口味路線。香氣很濃郁,湯頭有些微辣,味道不錯也頗順口。配料主要係蝦同雜菜,雜菜索哂喇沙湯底,所以很入味!當天餐點的表現很滿
⭐️招牌豬扒菠蘿包
⭐️豬膶牛肉皮蛋芫荽米線
⭐️豬扒皮蛋芫荽米線
⭐️叻沙鮮蝦雜菜米線
當天餐點的表現很滿意,雖然價格偏高,一碗粉面再加嘢飲,要$70買單,難得一次嘗試都可以接受。