2024-07-12 342 views
这菠萝油!太酥了🔱招牌菠萝包盖着的一层酥皮是轻薄油香🍼,面包与黄油终究被鸡蛋的流淌蛋液再次升华,在口中一口爆汁又酥香四溢番茄豬扒雞翼湯米粉熬得巨浓稠,还能看到稀稀碎碎的沙瓤番茄🍅。特大块的香煎猪排外酥里嫩,裹上汤汁在配上爽滑的米粉🍜,是一碗吃下去能吃到撑的程度菠萝油总是不会出错的
这菠萝油!太酥了🔱
菠萝油总是不会出错的
2024-06-01 505 views
人流多,下午茶不用等太久,員工服務態度良好. 知道我等朋友,還讓我先拼座等,有吉枱要求換枱亦第一時間安排,招呼到位. 座位沒太多空間,就是食完走那種,滿座時環境有點嘈. 試了芫茜皮蛋豬膶牛肉米線,牛肉出奇新鮮嫩滑,豬膶幾塊份量少了點. 湯底鮮而不膩,芫茜味濃,鹹度適中. 辣椒油夠香夠辣,但要問服務員攞. 朋友叫了個鮮油腿菠蘿包,看着不錯. 沙冰奶茶還可以,朋友點了凍檸茶,但飲品比其他茶餐廳份量少了點,價錢合理. 可以再光顧.
2024-05-31
$60 (Tea)
2024-04-17 642 views
晚餐前時份,下毛毛雨,不用等位。標準遊客模式,服務態度也沒有什麼問題。旁邊客人都以為「粉麵餐」是包飲品,原來亦要加7蚊。雞翼,紅腸,米粉,冬蔭公湯底。雞翼不入味,少少淋,一般。紅腸好像炸過,都可以。但性價比嚴重不足,份量只有平時「福字米粉」一半之米粉份量,湯底其實可以,不會太椰奶,但份量實在太少,可能食客可以食得快d,可以快些還枱。而且遊客店都唔太擔心無回頭客,只是食完好空虛。奶茶質素都可以,本身想試試樽裝奶茶,但要加25蚊,加埋咪成八拾幾蚊
晚餐前時份,下毛毛雨,不用等位。
標準遊客模式,服務態度也沒有什麼問題。

旁邊客人都以為「粉麵餐」是包飲品,原來亦要加7蚊。

雞翼,紅腸,米粉,冬蔭公湯底。
雞翼不入味,少少淋,一般。
紅腸好像炸過,都可以。
而且遊客店都唔太擔心無回頭客,只是食完好空虛。

2024-04-08 600 views
清明节假期带老婆小孩过来玩几天,老婆点名要吃这家店。来到门口的时候取号147号,大概等了半个小时,四个人跟别人一起拼桌坐的。咸牛肉芝士蛋多士是我喜欢的口味,奶茶味道有点微苦,类似咖啡,感觉不错。回去以后买了咸牛肉罐头试试看,应该不会差。炸猪排只给了刀,没有给叉子,切起来不太方便。店铺装修简洁明了,门口那个绿色的背景墙和LOGO有点突兀,看起来不太好看,要重新设计一下。服务员态度确实有点尴尬,据说是因为生意太忙了,又不加工资,导致大家工作的时候都有情绪。
2024-04-05
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
Breakfast
  • 咸牛肉芝士蛋多士
2024-02-26 758 views
🔻芫荽皮蛋湯豬扒一丁|$53芫荽愛好者必叫湯底!多荽🌱豬扒夠淋又香口,每次必食‼️最中意一啖皮蛋一啖麵🤤份量超大!大滿足💯🔻番茄湯雞翼一丁|$53番茄湯底濃郁!每啖麵都掛湯🍅瑞士雞翼入味,咬一口就愛上😍🔻蛋沙律多士|$26多士烘得好脆👅入面仲有火腿、生菜、番茄🥪口感清新,好味到爆燈🤩🔻凍奶茶|$9(套餐加配價)口感絲滑,茶味濃厚🥤地道港式奶茶😌———————————————————————————📌 華嫂冰室有四間分店 📌📍觀塘分店觀塘敬業街55號皇廷廣場1號舖📍尖沙咀分店尖沙咀棉登徑8號地下G7-G8號舖📍灣仔分店灣仔謝斐道272號杜智臺地下3-4號舖📍天水圍分店天水圍蝦尾新村121號地舖
🔻芫荽皮蛋湯豬扒一丁|$53
芫荽愛好者必叫湯底!多荽🌱
豬扒夠淋又香口,每次必食‼️
最中意一啖皮蛋一啖麵🤤
份量超大!大滿足💯

🔻番茄湯雞翼一丁|$53
番茄湯底濃郁!每啖麵都掛湯🍅
瑞士雞翼入味,咬一口就愛上😍

🔻蛋沙律多士|$26
多士烘得好脆👅
入面仲有火腿、生菜、番茄🥪
口感清新,好味到爆燈🤩

🔻凍奶茶|$9(套餐加配價)
口感絲滑,茶味濃厚🥤
地道港式奶茶😌

📍天水圍分店
天水圍蝦尾新村121號地舖
2024-02-25
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2023-12-05 1044 views
—句话点评,普通。不知道为什么这家店那么多人去吃,昨天晚上正好路过就拿了一个号,他们是按照人数叫好,不是按号码顺序。坐下来点了餐,我就点了这两个,总之觉得没有什么非常值得打卡去吃的理由。就还好吧,冬阴功汤的口味比较淡,是减配版的冬阴功。
—句话点评,普通。
不知道为什么这家店那么多人去吃,昨天晚上正好
路过就拿了一个号,他们是按照人数叫好,不是按号码顺序。
2023-11-29 829 views
又一間旅客早餐餐廳今日去尖沙咀睇早場,之前梗系要食飽D,.一早選好去華嫂,因為好耐之前系元朗食過幾好。以為尖沙咀返工的人多在9點前走,去到應該吾會多人,點知道差不多坐滿曬,接近95%系中國旅客,坐我旁邊檯用英文問我有乜好食,原來系印尼遊客。厲害。但點解要問?因為電子餐牌系無英文,要好好改善。睇餐牌其實系幾貴,因為豬扒麵$42系無包餐茶,餐茶要$7。但當睇到個餐,覺得好抵。裝修簡單但光猛樓底高個個啊姐忙到無停手,但我地要求一杯熱水食中藥,一樣笑笑口幫手。豬扒米線($42)3分- 豬扒都幾大系帶骨同小肥,煎得好香吾鞋吾靱。睇埋側邊,真系比其他茶餐廳厚起碼1/3.- 又比兩條生菜,幾健康- 米線好大碗,但有小小未煮透,食完下午都頂住豬扒米粉($42)3分- 米粉就普通貨色啦!芝士鹹牛肉三文治($26)2分- 無芝士味- 鹹牛肉好酥咖啡($7)2 分- 只有苦味無咖啡香味
又一間旅客早餐餐廳

今日去尖沙咀睇早場,之前梗系要食飽D,.

裝修簡單但光猛樓底高

豬扒米線($42)3分
- 又比兩條生菜,幾健康
- 米線好大碗,但有小小未煮透,食完下午都頂住

豬扒米粉($42)3分
- 米粉就普通貨色啦!

芝士鹹牛肉三文治($26)2分

咖啡
2085 views
芝士蛋牛治
2023-11-28
$48 (Breakfast)
  • 豬扒
2023-11-22 653 views
每次来吃华嫂冰室都要排好久的队,十点过香港,第一件事就是冲华嫂然后拿号。这样都要等好久,不过没关系,他是尊嘟好吃😋值得等一阵。不过他是要和别人一起瓶桌,地方有点小,有点挤。整个店基本都是拼桌模式,我们是4个人正好坐一桌没有拼桌。番茄浓汤鸡翅猪扒通粉 汤感觉挺浓的,鸡翅口感也还可以,猪扒感觉无功无过。招牌菠萝油让人印象很深刻,菠萝包很酥脆,喜欢吃。樽装冻奶茶:一定要喝冻的而且还是刚刚拿到就喝,很丝滑很好喝。每次去都必点的一款。还有会打包回去,但是感觉刚从冰箱拿出来最好喝
招牌菠萝油让人印象很深刻,菠萝包很酥脆,喜欢吃。

• 招牌菠萝包
  • 樽装冻奶茶
2023-10-22 649 views
趁朝早無咩人先黎食都係一般茶餐廳質素無咩特別但就好多內地人黎食 因為小紅書重點係服務 我地4個人呀姐指示我地坐邊張檯 之後男朋友出左去一陣個呀姐見我地空左個位 就想指示個大陸人坐左我男朋友位其實明明同你講4個人 仲要你帶位咁快就唔記得😥
趁朝早無咩人先黎食
就想指示個大陸人坐左我男朋友位
其實明明同你講4個人 仲要你帶位
咁快就唔記得😥
2023-08-16 1137 views
平日都唔會寫食評今日叫咗一個豬扒米線外賣,開頭食都冇問題,豬扒都幾好食食食下feel到好似一條頭髮,初頭以為豬扒絲我照吞咗,跟住繼續食再食落去又feel到好似有條頭髮,跟住我係個口撩返出嚟睇吓,竟然係一條陰毛。。。即刻嘔返晒出嚟。。。呢一個長度應該係生係後面既毛呢單嘢真係畢生難忘有陰影。。。
平日都唔會寫食評

今日叫咗一個豬扒米線外賣,
開頭食都冇問題,豬扒都幾好食
食食下feel到好似一條頭髮,
初頭以為豬扒絲我照吞咗,跟住繼續食
再食落去又feel到好似有條頭髮,
跟住我係個口撩返出嚟睇吓,
竟然係一條陰毛。。。

即刻嘔返晒出嚟。。。
呢一個長度應該係生係後面既毛
呢單嘢真係畢生難忘有陰影。。。
陰毛豬扒米線
2023-08-16
Delivery
Tea
2023-06-26 1142 views
我覺得沒有本地人會來食。用餐體驗不好要拼台,東西出品也很一般總的來說非常失望,看小紅書找到來的,很多人推估計都是打廣告。本地人時間寶貴邊有咁得閒排隊來食呢個,我覺得隨便一間茶餐廳出品都比他好。

2023-06-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Tea
2023-06-02 1293 views
我知華嫂冰室出名左好耐,但竟然我從來未食過😵‍💫,咁就一於去試下- 招牌菠蘿包🍞 $21一上枱個菠蘿油賣相好吸引,內面包住左好多餡料👅✨利申:我從來都未食過菠蘿油😂😂,因為我唔鐘意直接食牛油🧈,對我黎講好HEAVY😬本身我都有諗過走牛油,但見周圍既食客都係連埋牛油一齊食個菠蘿油🤣😳咁我就跟住試下,點知!又真係幾好食!💕💕💕熱辣辣巨型菠蘿包夾住微溶凍牛油🧈、凍蕃茄片🍅、微溫煎雞蛋🥚第一口啖食落去有種冰火交融既效果,口感好豐富😍菠蘿包皮香口酥脆😎,配上鹹甜交錯既內餡,真係好好食🥹我明點解華嫂會咁出名啦🤭,我都幾推薦呢個招牌菠蘿包哦🙈✨唔知會唔會有人同我一樣仲未食過呢?😆😆📍 華嫂冰室– 尖沙咀尖沙咀棉登徑8號地下G7-G8號舖另有分店:觀塘 / 灣仔 / 天水圍#justlingggxd_小食#justlingggxd_尖沙咀

- 招牌菠蘿包🍞 $21
一上枱個菠蘿油賣相好吸引,內面包住左好多餡料👅
咁我就跟住試下,點知!又真係幾好食!💕💕💕
熱辣辣巨型菠蘿包夾住微溶凍牛油🧈、凍蕃茄片🍅、微溫煎雞蛋🥚
第一口啖食落去有種冰火交融既效果,口感好豐富😍
菠蘿包皮香口酥脆😎,配上鹹甜交錯既內餡,真係好好食🥹
我明點解華嫂會咁出名啦🤭,我都幾推薦呢個招牌菠蘿包哦🙈
✨唔知會唔會有人同我一樣仲未食過呢?😆😆

📍 華嫂冰室– 尖沙咀
尖沙咀棉登徑8號地下G7-G8號舖

另有分店:觀塘 / 灣仔 / 天水圍

#justlingggxd_小食
#justlingggxd_尖沙咀
2023-05-16 1009 views
平時行過都人山人海,估唔到今次唔洗排隊!每次都會叫既秘製叻沙豬扒米線,實在係太好味了,豬扒分量非常多!抵食!番茄豬扒雞翼通心粉,湯底濃厚、豬扒雞翼非常入味,配埋杯 奶茶紅豆冰,甜而不膩。另外再叫多份鮮奶士多,非常creamy的三明治!
平時行過都人山人海,估唔到今次唔洗排隊!
另外再叫多份鮮奶士多,非常creamy的三明治!
2023-05-15
呢間餐廳已經食過幾次, 菠蘿包係過得去的, 但係大家唔好要求佢有任何服務, 點餐是要用 QR code, 每一次幫襯入到去都係成肚氣! 夥記總是有說話畀你聽的! 下午茶時間門口沒有人等位 , 夥記永遠不會安排舒服的座位畀你坐, 明明有鬆動嘅位, 又唔係多人喺門口等,都係要你同人迫埋一齊坐, 然後有好多張枱都是空的! 有一次個夥記仲要話你又唔係熟客, 咁多要求! 又點呀小姐! 要啲乜嘢呀! 咁嘅餐廳仲可以喺香港生存! !!!!!!!!
夥記總是有說話畀你聽的!
豬扒菠蘿包及凍奶茶
2023-03-28 851 views
位於綿登徑的小巷內,位置不太方便,不過也沒有影響本人覓食的動力。晚上來到有不少人來排隊,還夾雜了不少遊客。點了個檳城喇沙湯米線,揀了豬扒,十分大碗,價錢實惠抵食。豬扒的份量也大得驚人,有三大塊,表面煎得金黃香脆可口。十分稔,不會太肥又不會油膩。輕輕一咬發現內裡充滿肉汁。每塊豬扒也沒有連骨,啖啖肉,食得好爽。喇沙湯底味道濃郁,帶有少少微辣,配上米線十分惹味,湯底仲可以嚐到啖啖的椰香奶香。仔細品嚐,米線配料還有蛋, 豆卜,雖是配角,但也十分好味。