2009-01-25
一直好想試風月堂,今日咁啱男朋友早放,就諗住去食個tea set然後行年宵,點知3:00去到,都仲要等八張枱,等左半個鐘先入得去,睇黎個市真係幾旺喎本來以為肯定有tea set,點知話今日無set喎,後尾聽到Dwaiter圍內講由今日起到初四都獅子卡都無優惠,先知道應該係想趁農曆新年搵多一筆,唉,過節無計啦,唯有散叫三文魚蟹籽炒飯:蟹籽夠多,鋪晒係飯面,熱辣辣唔錯,不過如果拎走晒D蟹籽,就係普通的揚州炒飯,不過加左冬菇粒,而且味道偏咸~三文魚雜菌墨汁闊麵:望落去好似幾多汁,因為鋪滿晒係每一條麵上面,無乜撈汁的空間,但係食落去一D汁都食唔到,墨魚麵除左粗身D,味道同普通意粉無乜分別,感覺就係齋食碳水化合物咁,不過勝在三文魚同菇都夠多,尚算肯落多D本~朱古力蛋糕杯:vanilla雪糕球+水果片+蛋糕粒+栗米片+cream+iced chocolate+涼粉(定係jelly?)的組合,賣相夠靚夠精緻,但係飲落去只係一杯豪華版的凍朱古力,雪糕球好明顯係牛奶公司,連極度嗜甜的我都嫌太甜,蛋糕粒有原味同朱古力味兩種,反而就幾香,cream好杰身,但係唔夠滑,得個甜字,個人還是喜歡夢見屋的cream
朱古力蛋糕杯:vanilla雪糕球+水果片+蛋糕粒+栗米片+cream+iced chocolate+涼粉(定係jelly?)的組合,賣相夠靚夠精緻,但係飲落去只係一杯豪華版的凍朱古力,雪糕球好明顯係牛奶公司,連極度嗜甜的我都嫌太甜,蛋糕粒有原味同朱古力味兩種,反而就幾香,cream好杰身,但係唔夠滑,得個甜字,個人還是喜歡夢見屋的cream好彩加左栗米片,脆脆地有咬口可以中和下,不過實在太少,唔夠送cream自從飲過Godiva的chocolixir後,除卻巫山不是雲,一般凍朱古力我都無乜feel,覺得佢無朱古力味,又係得個甜字......可幸係加左涼粉幾清新~
熱紅豆酥盒:紅豆雪糕+酥皮+cream+紅豆賣相超靚,不過我expect佢真係"hot",唔係"not cold"囉~酥皮幾香牛油味,同夠脆,配cream都ok,不過又係衰在cream的味太甜太膩,搶左酥皮D牛油味紅豆雪糕唔錯,有紅豆粒幾清新,好過vanilla咁牛奶公司味,不過食過ruby tuesday同outback的煙韌型ice-cream,就覺得風月堂的ice-cream平平無奇,圍住酥皮盒的紅豆就好好味,好軟起沙,而且夠多,非常好味,令紅豆魔非常滿足!我認為係今餐最滿意的一道菜
waiter有D散漫,十叫九唔應,成日都唔酙水,上菜超級慢,甜品整得仲慢過主菜,三催四請waiter都係哦哦哦,都唔知係真係精心炮製定係失左單之後想問佢要一隻甜品叉方便食,佢哦左之後到我地食完都無俾我地難道真係唔憂做?
總體黎講,環境幾好,因為多卡位,坐得好舒服,而且枱枱之間又多space,所以幾適合傾計;
食物方面:因為落料多,所以賣相夠靚夠精緻,但係味道實在一般,有虛有其表之嫌,個人認為夢見屋的性價比較高,野食好味D,價錢又平D
我諗下次除非同FD一齊黎,否則都未必會再黎食了~