今日天氣🧣凍凍地, 前排已經食左幾次暖笠笠糖水, 今日想轉下口味, 決定搵間未試過既古早味蛋糕幫襯下。貪佢可以拎返屋企叮熱黎食。經典古早味蛋糕既蛋糕口味選擇不多也比較是基本款, 不過都有我好鍾意既鹹蛋黃口味, 但就無齋鹹蛋黃呢個選擇, 一定要跟埋芝士一齊叫。食過咁多次古早味蛋糕都未試過芝士味, 今次不妨買黎試下(我本身好鍾意食芝士, 無買過只係因為芝士蛋糕成日食到, 所以見到有新奇口味就會優先選擇)。鹹蛋黃芝士古早蛋糕 - 鹹蛋黃同芝士夾左係蛋糕中間嗰層。我覺得咁樣幾好, 可以揀食一啖重口味D, 又食一啖古早蛋糕既原味蛋香。呢間店家既做法係將芝士同鹹蛋黃融合埋一齊, 唔係食到一粒粒鹹蛋黃嗰種(食過一間係入口一粒粒既, 好似中秋月餅入面個鹹蛋黃咁, 好好味, 有機會再介紹)。而蛋糕既口感就好似食緊日式芝士蛋糕咁, 鬆軟幼滑。發覺自己好鍾意食加入左鹹味元素既甜品, 例如:海鹽, 芝士, 鹹蛋黃。鹹鹹甜甜的味道帶來味覺上既衝激, 令層次更豐富, 亦有入口甜而不膩既效果。經典古早味蛋糕用料新鮮實在, 餡料同蛋糕味道也配合得好好。

經典古早味蛋糕用料新鮮實在, 餡料同蛋糕味道也配合得好好。

TakeAway
$70 (Last Night Supper)