2010-07-30 9 views
自稱是甜魔中堅份子但正所謂一物治一物估唔到今天甜魔如我 , 也被折服了 得知stonegrill 於七月辦了Dessert Buffet 幾經波折先book到25號 , 因店員稱店內的焗爐壞了, 極有可能會取消, 不其然心裹一沉但早一日又收到電話confirm, 所以特別珍而重之次之buffet 2: 30 準時到, 還有食客享用Lunch buffet 形式是在menu 內共八款cake , 無限量添食 飲品也是無限任飲的 沒有點最愛的咖啡, 因為怕自己overload 而選了檸檬茶但match 了黃糖, 其實無乜分別的 八款分別是 :Lemon Tart : 記得舊年也在同店買過Lemon Tart 後便愛上這個味道今天再品嚐, 也沒有失色, 外形有點像蛋撻, 鮮黃的吉士混合夠酸又醒胃的檸檬醬, 而餅皮是我愛的批皮, 一個又點夠, 最後再番兜多一個, 可惜食到一半都要投降 Kirsch Tart : 質地如soft sponge cake, cream 不多, 以手指餅圍邊, 但口感不夠幼滑, 味道也偏淡, 沒有魂魄的蛋糕 Belgium : 63% rich dar
自稱是甜魔中堅份子
但正所謂一物治一物
估唔到今天甜魔如我 , 也被折服了

2: 30 準時到, 還有食客享用Lunch
飲品也是無限任飲的

沒有點最愛的咖啡, 因為怕自己overload
而選了檸檬茶但match 了黃糖, 其實無乜分別的

八款分別是 :

Belgium : 63% rich dark chocolate , 而內含杏仁味soft cream, 與外層的濃厚而自強烈的朱古力味形成頗強烈對比, 味道是對板, 但確實幾溜, 但應該要留後享用的

Ugly Cake : 與brownie 質感如出一轍, 用上如Belgium 朱古力味道, 比一般食到的更重朱古力味, 相信配杯香濃咖啡都幾 match 喎

Strawberrry Mille-Feuille : 揚眼的strawberry, 見到都想食
這款拿破崙聲稱用上 95層layer 而成, 有無我唔知, 但口感香脆, 輕而薄又鬆化, 不由你不信
可惜我唔食custard , 所以試唔真鮮vanilla custard 的美味

Mame Cheese Cake : 宿敵 cheese , 放棄

Blueberry Cheese Cake: 宿敵 cheese , 放棄

Mango Panna Cotta : 宿敵 Mango , 放棄
但我認是最佳外觀獎, 頭頂的mango 仔真係要幾cute 有幾cute, 裹面還有mango 肉芯
底層的餅底如同Kirsch Tart, 無味道
咪理佢味道好唔好, 但cute 到唔捨得食架

Cheese cake 與Mango 從來是我的宿敵, 今次意外地遇到一半敵人, 實熟不辛

Totally 食左 十件cake , 滿足 ~

店員不停加水, 而面帶笑容, 服務也滿分

以 $98 價錢絕對抵食
相信知道是次buffet 既人不多, 因為同時間只有3 枱客 (六人享用中)

Lemon Tea
2010-07-25
$110 (Dinner)
  • Lemon Tart
  • Belgium