筆者與父母、姐姐及女兒(4歲)共五人於上周五中午午膳時間去了皇后街熟食中心試菜,一心想試吃曾記棵品及陳春記的豬什湯。我姐姐於12點45分先往陳春記找位子,已經多次被惡伙記(戴眼鏡女人,約40多50歲)驅趕,本來我姐諗住先叫一碗豬什湯,點知惡伙記唔比,理由係唔知其他人係唔係全部人都叫豬什湯。我姐惟有先行離開,到會合我地後,見原先的位置仍未有人,我地就坐埋去。由於中午繁忙,我地見無伙記招呼我地,於是就走出去檔口點菜,點知惡伙記黑口黑面話唔比,仲惡形惡相叫我地返埋位,因為唔知我地坐邊,要等她過來幫我地落單。點知這一等,差唔多半個鐘,惡伙記終於記得我地仲未落單,由於我地未食過豬什湯,唔知份量如何,加上已於等點菜期間叫了曾記棵品的炒糕棵及6個唔同味道的茶棵,於是打算先叫兩個豬什湯米線及豬什湯米粉再決定。點知惡伙記即刻發火鬧人,話我地霸住張枱咁耐,唔可以只叫兩碗,於是我地再加點一碗豬頸肉粗面,惡伙記依然唔收貨,話我地4個大人一定要叫足4碗,,我地只好再加一個紫菜四寶河(因為除了聲稱〝馳名〞的豬什湯外,也沒有什麼特別的菜式)。我認為咁嘅要求絕對唔合理,大牌檔的不成文規條就係無論坐喺邊都可以叫唔同檔口

由於中午繁忙,我地見無伙記招呼我地,於是就走出去檔口點菜,點知惡伙記黑口黑面話唔比,仲惡形惡相叫我地返埋位,因為唔知我地坐邊,要等她過來幫我地落單。點知這一等,差唔多半個鐘,惡伙記終於記得我地仲未落單,由於我地未食過豬什湯,唔知份量如何,加上已於等點菜期間叫了曾記棵品的炒糕棵及6個唔同味道的茶棵,於是打算先叫兩個豬什湯米線及豬什湯米粉再決定。點知惡伙記即刻發火鬧人,話我地霸住張枱咁耐,唔可以只叫兩碗,於是我地再加點一碗豬頸肉粗面,惡伙記依然唔收貨,話我地4個大人一定要叫足4碗,,我地只好再加一個紫菜四寶河(因為除了聲稱〝馳名〞的豬什湯外,也沒有什麼特別的菜式)。我認為咁嘅要求絕對唔合理,大牌檔的不成文規條就係無論坐喺邊都可以叫唔同檔口嘅食物,只要其中有叫坐枱檔口的食物就可以,唔通我個女坐一個位又要叫一碗咩?

其實叫幾多碗唔係問題,重要的是服務態度。雖然喺大牌檔唔期望會服務殷勤,賓至如歸,但飲食業點計都係服務業,我地幫襯嘅就係客人,點都應該客氣點,但個惡伙記一點都唔尊重客人,真係令人印象分大扣。本來如果食物水準一流嘅話,都可以勉強接受現實,奈何當豬什湯於再半個鐘頭後送上時(本來要米線,但賣清了要轉粗面),首先賣相已經無甚驚喜,湯底一如普通的潮州湯面,配料有豬紅、豬肺、粉腸及大腸等,味道全是淡淡的,就像普通灼熟的味道。惟一可取的是豬內贓算是洗得乾淨,沒有腥味,只是食完整碗都唔覺有什麼特別之處,令人不吃不可。因此我地已決定不會再幫襯陳春記,雖然豬什湯沒有很多家在賣,但綜合服務水平及食物水準,皆不屬水準之作,不吃亦不會是損失。更可免受惡氣。如果陳春記真的其門如市,唔該請多些伙記,檔口只得一個惡女人同一個已經駝背的婆婆,想唔待慢人客才怪。又如果陳春記唔係太好生意的話,而惡女人又好似唔憂做嘅話,不如索性執左個檔口去享福好過,無謂折磨食客,比錢你地賺仲要睇你面色,學劉德華話齋,今時今日咁嘅服務態度點得。就算食物好食到飛起,如果配咁嘅服務態度,阿蘇實話執左去好過!

我唔知道係唔係蔡瀾先生去過陳春記之後多左生意所以令到個伙記咁燥,如果係嘅話,蔡生真係好心做壞事。蔡生去幫襯及拍野,一定會好好招呼啦,所以我覺得蔡生電視節目介紹食肆前應該先搵人做臥底試下菜順便睇下d服務態度,如果認為合格才好推薦比人去,因為電視節目接觸面大,很多觀眾睇完會慕名而去幫襯,如果外地旅客去到遇到咁嘅服務,真係失禮死人。筆者好少咁勞氣,但係這檔食肆真係超級離譜,所以不吐不快,有膽識的人士不妨去挑戰一下。

$20 (Lunch)