今日想食串燒🤤同奴才爸覓食覓到去中環蘇豪,大鄉里出城少不免行錯路🤣搭行人電梯去到士丹頓街轉右行落少少就見到😌門口有個整到好日式feel既排檔,仲有露營枱櫈,成個感覺好chill好放鬆,秋冬坐門口食都好正好有feel😌Black Kite黑鳶手工啤 — 鹽🍺從泰國酒廠得靈感,以lemon grass斑蘭葉等作基底,飲落有清新感覺,aftertaste有淡淡鹽味,好適合食串燒時飲😋梅酒車厘茄🍅梅酒啫喱有好香濃梅酒味,但製作過程中已將大部分酒精揮發,只餘梅酒甜香配合微微酸既醬汁,加上車厘茄自身既微酸,三樣配合得好好,完全冇違和感🤤雞皮🐓燒得香脆夠乾身,肥膏肥油已係燒既過程消化,留下香脆可口既雞皮😋雞腎🐓老母唔食內臟,留返俾奴才爸慢慢品嘗😌老母試左一啖,又真係完全冇內臟味而且非常爽口,中意食雞腎既朋友必叫!雞胸軟骨🐓呢件係雞肋骨附近既三角軟骨,調味剛好,如喜歡食辣可再加七味粉,更加惹味🤤軟骨咬落好脆口,比平常食既雞軟骨又脆但又完全唔硬,正😋焦香西班牙五花腩🐖呢個五花腩有驚喜,豬肉完全冇豬臊味,而且腩肉夠油分比較軟腍,肥膏部份更加出其不意,係非常爽口完全唔覺得似係食緊肥膏,真心推薦大家試嚇😋🤤西

Black Kite黑鳶手工啤 — 鹽🍺

雞胸軟骨🐓
雞胸軟骨

焦香西班牙五花腩🐖

西班牙午餐肉🐖
呢串午餐肉更加不得了,燒好後加糖再用火槍燒至焦糖,表面層焦糖更加帶起午餐肉味道,再點埋附上嘅蜜糖芥茉醬,味道更加豐富有層次,呢個真心大推必試‼️🤤
西班牙午餐肉  &  焦香西班牙五花腩

日本青椒仔🫑
上好嘅食材都需要出色嘅廚師去發揮食材嘅長處特點,青椒仔燒至軟身,外皮少少脆,內裡爽爽地,椒味濃郁😋
日本青椒仔

翠玉瓜🥒
翠玉瓜一樣燒至軟身,調味剛好,食完一浸肉類食返啲蔬菜類清一清先😌
翠玉瓜

香蔥油牛舌芯🐃👅
採用牛舌中間芯部位置,牛味勁香濃而且口感獨特肉質軟嫩,爽彈得黎又唔靭🤤令人欲罷不能🫣

汁燒牛肋肉🐃
牛肋肉牛味香濃🤤肉質鮮嫩香甜而且油脂適中,燒烤更可好好地將油脂逼出,香氣逼人🤤
香蔥油牛舌芯  &  汁燒牛肋肉

秘製輓牛肉漢堡日式燒餅🫓🐃
最欣賞佢唔係現成貨而係自家製,輓牛肉漢堡較一般食既更軟嫩,不會死實實,配搭番茄同日式燒餅又係另一種食法👍🏻
秘製輓牛肉漢堡日式燒餅

Black Kite黑鳶手工啤 — 米🍺
以香港傳統糖水:紫米為概念,結合黑糯米同椰子釀造出濃郁椰子及焦糖味既手工啤🍺呢罐奴才爸就好喜歡,配合下面既三色丸子甜品係絕配👍🏻
Black Kite黑鳶手工啤 — 米

三色丸子配黃豆粉黑糖醬🍡
三色丸子先輕輕加熱燒過,令本來煙靭既丸子更加軟糯,黃豆粉獨特香氣同黑糖好夾😋而黑糖醬特登較得淡啲,配合上面罐手工啤令甜味更突出😋
三色丸子配黃豆粉黑糖醬

每道串燒老闆都用心講解,特別係邊款手工啤配搭邊款食品老闆都好有研究。見到老闆時而忙前忙後招呼客人,時而監督串燒出品,更加明白有冇用心製作食品客人睇得出食得出,可以好感受到老闆對出品既認真👍🏻希望呢啲認真既小店可以繼續做落去🙌🏻

🤑 人均消費:~$300
🤩 推薦指數:10 / 10
📍 餐廳資料:鍋爐 (中環)
中環蘇豪伊利近街14D-14F號地下B號舖

Black Kite黑鳶手工啤 — 鹽