2023-07-08
廣華街有好多隱世小店,今次黎左呢間叫「楓」既新餐廳試下✌🏼餐廳裝修簡約走木系風格,大熱天時冷氣充足所以坐得都ok既。▫️大阪燒(章魚)($88)除左章魚,仲有蝦、帶子揀。呢到用QR code落單,大阪燒即叫即整,材料豐富有大蔥、蟹柳、粟米、木魚,章魚粒份量足又大粒,蛋漿都溝得幾好,成個大阪燒味道甜甜地,口感鬆軟幾好食。▫️丸久小山園焙茶醬烤蛋糕 ($138)都係即叫即整,餐廳製作認真所以要等一等,食好西要有耐性😌原來好大份!好足料!日式烤蛋糕比較軟熟,加上滿滿濃郁既焙茶醬真係好好食😋加埋旁邊既京都蕨餅、白玉丸子、士多啤梨、藍莓同焦糖香蕉一齊食,口感更豐富!重點係成個蛋糕都唔係好甜!▫️芝麻豆乳 ($58)叫一杯豆乳配蛋糕,我揀左芝麻味。要攪勻先飲,芝麻味濃郁,又唔會好甜,幾好飲!▫️鳳梨檸檬梳打 ($38)鳳梨味好重,帶點點檸檬酸,都幾解渴,要攪勻飲,避免糖漿沉底。
▫️大阪燒(章魚)($88)
▫️丸久小山園焙茶醬烤蛋糕 ($138)
▫️芝麻豆乳 ($58)
▫️鳳梨檸檬梳打 ($38)