2020-09-23
達濠仔地道潮汕美食同朋友經過見到呢間達濠仔有幾個人排隊買外賣,所以都幾好奇點解呢間野特別旺,一心本住通常好野都會多人排隊既信念就走入去試下。見到呢間買潮汕嘢食嘅餐廳裏面嘅食物都幾特別。我哋試咗幾樣野,-特色潮汕腸粉呢個潮汕腸粉外皮真係好滑而且裏面嘅餡好豐富,有蛋、生菜、蠔仔同菜脯等,夾埋佢嘅腸粉醬油,每口味道都非常豐富而且好爽口,所有嘅配料味道都好夾,都係第一次食到咁好味嘅腸粉。潮汕豬雜麵呢個認真要一讚,佢哋所有嘅豬雜內臓都非常新鮮,有豬粉腸、豬膶、豬心、豬脷豬肚等每樣材料都好彈牙,入口好有口感,同埋啲湯底夾埋味道一流,簡直係豬雜最強。見到舖裏面貼咗喺牆上面嘅雜誌都有報道過呢度呢間嘅丸類食物都好出名所以我地都叫左一碗黎試下,我哋叫咗胡椒豬肚丸、潮汕牛筋丸、達濠肉卷麵,果然名不虛傳, 粒肉丸都好彈牙爽口而且肉質是每粒都好有肉味同多汁,我同朋友都爭住食完一粒又一粒,差啲仲想買埋佢地既外包裝肉丸返去煮嚟食添。呢間潮汕餐廳嘅老闆我非常欣賞因為所有嘅食材做法都係非常認真而且非常新鮮,好快我諗我同朋友都會再去幫襯。
我哋試咗幾樣野,
-特色潮汕腸粉