2024-05-08 51 views
難得有日早收工帶仔女去深水埗買玩具兼食飯,路過一間新開嘅西餐廳,於是停低望左幾眼,老闆就用好親切嘅笑容同好客嘅態度去介紹餐廳有咩食?於是我哋抱住戰戰兢兢嘅心情去聽老闆介紹。誰不知呢間餐廳係食新派西餐嘅。見小朋友話肚餓,於是抱住打大佬嘅心態去試吓?唔試由自可,一試便知龍與鳳首先老闆送咗個前菜俾我哋食前菜個名就係Wasabi黑醋支豆!第一啖食落去,味道唔知點樣形容,真係好食嘅。黑醋同Wasabi個配合同比例啱啱好!之後我哋叫咗幾個餸食,蝦膠三寶,芝麻芝士蝦多士,意大利火腿窩夫,芝士焗蟹蓋,西班牙辣肉腸鮮蝦炒通粉,黑松露野菌珍珠飯,香草慢烤原條一字牛仔骨。等我簡單介紹吓呢啲菜式,黑膠三寶係用新鮮嘅蝦來做嘅,非常有鮮味,而且蝦亦都非常之爽脆,芝麻芝士蝦多士,小朋友係最鍾意食嘅一樣主菜,佢裏面啲芝士真係可以拉到絲出嚟嘅。所以比小朋友征服左🤣。另外一樣小朋友最鍾意食嘅就係西班牙辣肉腸鮮蝦炒通粉….兩個小朋友都食唔停口,爭啲要幾多碟,😍另外意大利火腿窩夫係新鮮即製嘅,上枱嘅時候窩夫仲好熱,最喜出望外嘅就係芝士焗蟹蓋,蟹蓋內嘅蟹肉同芝士嘅味道配合得天衣無縫。最後係encore咗一次。🤣(因為爸爸想再食
見小朋友話肚餓,於是抱住打大佬嘅心態去試吓?
唔試由自可,一試便知龍與鳳
首先老闆送咗個前菜俾我哋食
前菜個名就係Wasabi黑醋支豆!
之後我哋叫咗幾個餸食,
最喜出望外嘅就係芝士焗蟹蓋,蟹蓋內嘅蟹肉同芝士嘅味道配合得天衣無縫。最後係encore咗一次。🤣(因為爸爸想再食)
黑松露野菌珍珠飯,上面嗰堆黑松露醬多到一個點🤫同我之前喺出面食嘅黑松露飯,完全唔同感覺。
最後就係嗰個牛仔骨。店家用上新鮮嘅牛仔骨來做食材。完全食得出係新鮮貨。牛仔骨放入口有非常濃烈嘅牛肉味。,同非常之淋嘅肉。完全感受到佢哋係用心製作嘅一間良心食店。

最後老闆見哥哥同妹妹食得咁開心,同埋咁可愛,送咗兩個甜品俾我哋食😱
分別就係香蕉pancake,同埋Tiramisu!
香蕉pancake入邊真係有香蕉㗎🤣而且佢係開放式廚房,小朋友企高望住佢整嘅。叫佢加入大量嘅香蕉去溝果漿,小朋友二話不說就同我傾咗隻碟🤦🏽‍♀️
另外嗰tiramisu 完全改寫左我對tiramisu 嘅口感。佢創新嘅整法令到我呢啲老人家有啲接受唔到新事物。。……不過………堅好食……係非常之好……..
如果大家行過路過深水埗可以試吓呢間餐廳。
收費便宜,最緊要嘅就係廚師周不時出嚟會問你啲嘢煮得好唔好食?完全係關心客人食得開唔開心,同埋感覺到佢用心去做嘅。期待下一次再去食過。