2022-07-24
最喜歡支持小店,中午時段嚟到荃灣昌寧商場,商場內有各式各樣的食店,今日就試下日式拉麵嚟到小店店內坐位不多,不多過20個坐位,故都在小店門外等了 10分鐘左右才可入內就坐,等待期間,欣賞到店鋪外門面也佈置得很有日式風情,店內除整潔乾淨也充滿貓咪主題佈置,相信貓奴們一定會很喜愛第一次惠顧和友人都點了魚介拉麵都選了直麵 ,拉麵內有蔥花、义燒、竹筍、糖心蛋,朋友喜歡木耳絲自己另加。魚介湯底唔腥而且鮮味濃郁,香濃而不膩, 拉麵軟硬適中,竹筍爽口鮮嫩,义燒肥瘦恰好入口即溶,拉麵配上蔥花湯底入口香鮮無比糖心蛋似半熟蛋,淡淡的蛋味,唔係太特別。仲有一個驚喜,店內即棄筷子,一打開原來咁靚,有著日本味道,紅色花紋好靚炸雞塊以為平平無奇,原來入口咁好味,肉質嫩滑多汁,就咁食唔沾上沙律醬都好夠味,好食店鋪雖小但店員十分細心,入店內就坐會提供掛勾給顧客掛袋,進食途中我唔小心將私人物品跌了落地,自己未及執起,店員已上前幫我執起物品,照顧周到,之後都會再嚟幫襯,因為無論食物水準、環境淨潔及店員態度都很好,寧人感到親切人情味~Good
糖心蛋似半熟蛋,淡淡的蛋味,唔係太特別。