2018-06-12
老闆請食飯,今次老闆選擇左呢一間日本餐廳同我地一齊慶祝公司做到單大生意,食廚師發板,餐廳位置相對隱蔽,係一個 apartment 之內,好彩門口有一個標記指示你入去,都算易搵入到餐廳設計相對簡約,但好有日本風味,一入到去廚師就好殷勤咁用日文同你打招呼,餐廳座位不多,但感覺更似日式嘅小店食完前菜同蒸蛋,刺身方面特別鍾意拖羅同油甘魚,魚油好香濃,感覺滿足廚師介紹呢條叫雞魚,我自己都係第一次食,原來食落真係有雞嘅味道,口感好特別,好爽口好鮮甜壽司方面我自己比較鍾意呢幾款帶子好鮮甜好大隻、另外魚子亦都好爆滿,而且亦都好新鮮,因為只有新鮮嘅魚子先會脹卜卜同埋有咬口,正海膽壽司亦都好鮮甜,呢種海膽入口即溶,令人想一食再食蠔壽司上面個蠔好淋身,而且好有蠔嘅鮮味雖然呢間日式餐廳座位唔多,但反而拉近左廚師同客人之間嘅距離,晚飯過程中店員、客人同廚師都一直有溝通,有講有笑,有時一餐飯會因為服務拉高左好多分,而呢一間係其中一間
壽司方面我自己比較鍾意呢幾款
海膽壽司亦都好鮮甜,呢種海膽入口即溶,令人想一食再食
蠔壽司上面個蠔好淋身,而且好有蠔嘅鮮味