2017-12-30 2631 views
首次踏足粉嶺工廠區,竟然是為了這間隱世cafe的蒲燒鰻魚蛋包飯。撘左45分鐘車,到左粉嶺地鐵站,仲要攀山涉水,行多15分鐘先到cafe位於的工廠區,真係少啲恆心都唔得呀。餐廳位於工廠區1/F,係全層唯一一間餐廳,仲以為自己去錯地方,哈哈。本身好期待佢地嘅羅宋湯,得知今日只有白湯嘅時候,真係有少失望。點知原來佢地嘅忌廉粟米湯都同樣足料,忌廉湯偏甜,好濃郁,入面有粟米,洋蔥,夠晒足料。佢地嘅餐包係黑糖包,麵包烘得熱身,外脆內軟,黑糖味好香,令我諗起一間著名西餐廳嘅黑糖包,真係好好食好出色!小小嘅餐包已經見到小店嘅心思。蒲燒鰻魚蛋包飯($76)朝思暮想嘅鰻魚蛋包飯,賣相真係吸引到不得了,見到都流曬口水。滑蛋舖滿左成個大碟,份量十足,同時加左麻油,炒得夠曬滑嫩邪惡!蛋下面係充滿醬汁嘅珍珠米,份量同樣十足,主角鰻魚好厚身好肥美,燒得香甜,加埋紫菜同鰻魚汁,真係食到lamlam俐。紐西蘭肉眼扒配飯($108)本身以為小店嘅牛扒質素有限,點知食落都有驚喜,牛味濃郁,食落嫩口,配上帶有醬汁嘅日本珍珠米,不錯不錯。草莓千層酥配雪糕($40)女人食到幾飽都會有另一們個胃嘅,哈哈。草莓千層整得鬆脆,入面夾有

小小嘅餐包已經見到小店嘅心思。

蒲燒鰻魚蛋包飯($76)

蒲燒鰻魚蛋包飯

紐西蘭肉眼扒配飯($108)

紐西蘭肉眼扒配飯

草莓千層酥配雪糕($40)

草莓千層酥配雪糕

女人食到幾飽都會有另一們個胃嘅,哈哈。
草莓千層整得鬆脆,入面夾有稠身吉士醬,加埋甜草莓同雪糕,完美嘅ending呀。

唯一壞處就係呢間cafe實在太隱世了,如果唔係,我一定係呢間cafe嘅常客。
位置咁偏僻實在太可惜了

2017-12-28