2023-07-08 63 views
有間串燒小店喺元朗,就係喺個巷仔裡面,冇近西鐵站,不過輕鐵警署果個站行過去都只需要3分鐘,唔使行好耐,幸好我有元朗朋友陪我,唔使好耐就搵到。入到間小店,真係好舒服,雖然座位冇咁多,不過我地6點多到,7點多離開果陣都坐滿左8成。嗰度有一道叫家鄉炒米粉(HK$78)嘅菜好好味㗎!個粉好彈牙,好入味,仲有好多新鮮嘅海鮮同埋蔬菜,每一口都好飽足。🍜😋之後,我地叫咗一份金釀肉丸串(HK$22)。串燒嘅份量啱啱好,用個QR Code落單,仲可以自選辣度。每一串肉丸都慢慢燒,真係有心機。肉丸個外皮金黃酥脆,入口多汁嫩滑,真係好難捨得放低喎!🍢😍我哋仲叫咗一條惹味茄子(HK$48)。茄子個樣靚靚,外脆內嫩,燒烤咗之後味道更加香氣四溢。每一口咬落去,茄子嘅甜味同埋燒烤嘅香味一齊出現,真係好過癮。🍆😋我最鐘意食嘅係燒焦豬頸肉(HK$60)。份量真係幾豐富,雖然片片都好薄,但多到唔得了。以60蚊嚟講,真係超抵食㗎!每一片肉都經過細心燒烤,外面微微焦身,肉質多汁,真係食咗令人垂涎㗎!仲有燒鱔(HK$45)同燒五花腩(HK$20),都好好味!燒鱔個鱔魚好鮮嫩,燒烤風味出奇地撚,真係超出預期。燒五花腩就更加唔使講

仲有燒鱔(HK$45)同燒五花腩(HK$20),都好好味!燒鱔個鱔魚好鮮嫩,燒烤風味出奇地撚,真係超出預期。燒五花腩就更加唔使講,豬肉燒得好好,油脂完全融化,口感好豐富。呢兩樣串燒,真係唔可以錯過㗎!

最後,我地仲叫咗孜然羊髀肉(HK$26)。羊肉入口即溶,孜然香氣嚟得好濃郁,真係好正呀!每一口都有獨特嘅香辣風味,辣食愛好者絕對會鍾意㗎!🐑🔥😍