2016-04-17 553 views
柯士甸路好多韓國餐廳就係人都知嫁啦,但我今次就試左呢間細細拉麵店,點知都幾驚喜。 我試左板上將軍拉麵(蕃茄豬骨湯底)而友人就叫左豊臣將軍拉麵 (四国香蔥油湯底) 好少日式拉麵店有蕃茄湯底,所以先試下!豬骨湯底本身已經好濃郁,加埋蕃茄感覺上無咁油膩,但兩者加埋既味道層次多左,但蕃茄都無搶左豬骨湯味又唔會過酸,都幾好味!而蔥油湯底,蔥油勁香但相對會漏啲!麵質都好適中,唔會冧。 特別想講下件叉燒,因為件叉燒係燒香左,微微既燒烤味,肥既部份變得香而唔肥膩,勁好味!已個糖心蛋都做得好出色,蛋黃仲係好流動,但蛋白部份又唔會熟晒,時間掌握得好好! 餐廳都幾細,座位唔多,要耐心等候啊!但食得出係一碗有心機既拉麵,因為每一個拉麵既細節都做得好仔細,好味!

板上將軍拉麵(蕃茄豬骨湯底)
豊臣將軍拉麵 (四国香蔥油湯底)

糖心蛋

板上將軍拉麵(蕃茄豬骨湯底)
豊臣將軍拉麵 (四国香蔥油湯底)
糖心蛋
  • 叉燒