2024-07-16 99 views
一間門面,位置都不起眼的拉麵店,就算走過都唔會留意,吸引到我哋來極之拉麵食既原因係師傅一心一意烹調湯底,務求煮出一碗滿意的拉麵,如果對湯底唔滿意就會倒掉休業,表演出匠人的精神。極之真鯛白湯拉麵湯底以真鯛魚熬煮而成,顏色係淡淡奶白色,飲落魚味濃郁鮮甜,質地好掛湯,配上拉麵食每口都係鯛魚味。叉燒簿切,口感唔會太柴,肉味香濃,而鯛魚片嫩滑鮮甜,最有驚喜係炸魚皮,沾上魚湯食,真係食完想再食。極之真牡蠣醬油拉麵,湯底以大量牡蠣長時間熬煮出來,入口係濃厚蠔味,配料半殼醬漬鮑魚口感軟糯,而牡蠣仔粒粒飽滿,蠔味十足,成碗充滿海鮮味。兩碗拉麵都好高質素,係香港少有既海鮮湯底,好飲到成碗湯都飲哂,深深體會到師傅既用心同技術。