2018-09-25 2472 views
無意中行入呢條街,經過見到舖面同我日本見到嘅差唔不多,仲要入面職員貌似日本人,價錢都十分親民,於是就同朋友試下啦。我好快已經決定左要牛筋烏冬,朋友要豚肉拉麵。兩碗上抬非常驚人,好大碗呀!牛筋烏冬無令我失望,超好食!牛筋非常柔軟,眼見廚師將牛筋加入少少醬油放入鐵鍋入面一個熬住,十分入味,入口即溶。而湯底係昆布清湯,不膩。呢度所有拉麵同日本一樣自行選擇硬身定淋身嘅麵質,加蔥加旦之餘。朋友嘅豚肉拉麵,湯底十分濃郁嘅豬骨湯,見到廚師廚房有一筒好大嘅鐵鍋,入面滿滿豬骨,相信一直熬住。豚肉好大片,肥瘦岩岩好。至於炸牛肉餅,略為乾身,有少少炸焦左。但入面嘅牛十分濃嘅牛味,即我個人覺得嘅蘇味。鍾意好牛嘅牛肉會好喜歡。雖然佢炸焦左少少,但食唔出有苦澀味,加上章魚燒汁,味道都唔錯。雞翼炸得岩岩好,非常香口!但因為麵太大碗,兩個女人最後食剩左一隻⋯基本上老公負責廚房,老婆負責樓面,一個賓賓負責洗碗,整間舖就係咁簡單。日本人服務態度唔洗講啦,好呀!如果胃口細嘅人唔好叫咁多小食,真係好飽!

牛筋烏冬無令我失望,超好食!

而湯底係昆布清湯,不膩。

如果胃口細嘅人唔好叫咁多小食,真係好飽!

2018-09-23
$150 (Dinner)
Celebration
Birthday