2018-10-30 1407 views
隱世新開漢堡店食炸蛋✨ 冇去一排發現荃灣鱟地坊條食巷變哂天,有一半舖頭都唔同哂樣,然後賣嘅都大都係啲基本嘢,不過俾我發現其中一間漢堡店個menu有樣得意嘢,就係炸蛋😂咁當然炸蛋唔係普通嘅炸蛋啦,其實佢係蘇格蘭蛋scotch egg,簡單嚟講即係用啲肉包住粒半熟蛋拎去炸成嘅肉蛋。話說之前西環都有間有炸蛋食,不過賣成八十蚊,然後呢度賣十八蚊平四倍真係好痴線😱咁當然包裝上係冇得比,但食落覺得超值,出現炸粉激薄,脆得嚟唔會話好厚粉增加肉層嘅負擔,然後啲肉好鬆軟肉味好香,再加上隻半熟蛋炸完都仲係好軟滑仲識流心添✨而其他小食全部嘢都係即叫即炸夠哂香,最貴嘅魚手指配薯條都係廿八,魚手指肉質唔嚡口,薯條意外地係用粗薯。最有驚喜係個雞翼,以為係普通炸雞翼,點知原來真係好似佢個名咁有秘製過,入面有類似水牛城咁微微嘅辣好惹味✨(時間關係,朋友襯我未影已經搶咗隻雞翼同魚手指食)仲有師傅私人醒咗塊試作品菠菜薯餅過我地試,同平時快餐啲薯餅唔同,佢係將薯仔刨絲再煎,放菠菜上面再鋪芝士,平時好邪惡但又俾菠菜減咗膩,都幾好食,但食落有點過油,如果再脆啲香口啲仲正,不過試作品應該會再微調嘅😏見個炸蛋咁出色就順便試埋個漢堡

見個炸蛋咁出色就順便試埋個漢堡,呢度啲包款包唔多,普通漢堡同雞肉漢堡,前者可以揀配料,有煙肉同蛋沙律,而我揀咗最特別嘅焦糖洋蔥,炒到好腍好入味,當然最重要係塊漢堡扒啦,呢度完全係我最鐘意嘅類型,除咗肉香多汁,食起上嚟夠軟夠腍又冇渣,好驚食漢堡食到起渣,後來廚師話啲肉係用安格斯自己攪出嚟,不得了😍

而另外個親子漢堡其實係手撕雞加蛋,雞肉都算嫩口唔會點痴牙,而且撈埋個秘製烤醬幾惹味,話說好似都幾少見到手撕雞漢堡,通常都係響啲洋人餐酒館先會見到😂
2018-10-21