2011-04-21
哈哈,小弟自己嘅生日飯(正日當晚去食),竟然係自己請自己。唔好以為小弟無人陪,只係以團購買咗兩套晚餐,扯埋老婆試試間新嘢之外,就當埋慶生日,費事煮啫!Elgin’s晌伊利近街9號,實查有啲僻,不過小弟晌中環做嘢,對依頭都算熟,只係晌公利蔗汁行過一條街就係,所以唔難搵!雖然試新嘢有少少風險,但以$99個價,包括前菜或沙律、主菜、甜品及餐飲,全部自選,隨你喜歡,彈性幾大,值搏率高,所以計過度過不妨勇於一試。晚上7:00到,門前一層台階位擺咗幾長小圓茶几,係俾人飲吓啤酒,睇吓街景,傾吓偈。至於裡面,近門口係用餐區,大概30個位左右,入啲係飲酒區嘅吧位。客人唔太多,但環境好夠氣氛,除咗超高樓底,裝修幾雅致,並配以極之柔和、而昏暗嘅壁燈,餐枱面就近乎靠晒枱上嘅小小蠟燭燈,氣氛浪漫,適合撐枱腳,但就不利我部傻瓜DC影相喇,ISO已經盡大,所以,相片質素較差,請見諒。Elgin’s賣嘅菜無話主打邊個地方,中式、西式樣樣夾雜,睇睇餐牌就知,所謂中式梗係唔係整碟乾牛河俾你啦,都係中菜西做,賣相都係西化,講造型。個套餐包一杯果汁,但竟然唔可以轉熱飲喎,就算成本最平嘅檸水都唔得,依個做法真係有啲奇,所以我哋
個套餐包一杯果汁,但竟然唔可以轉熱飲喎,就算成本最平嘅檸水都唔得,依個做法真係有啲奇,所以我哋要咗一杯西柚、一杯菠蘿,當係迎賓果汁,清新吓味蕾等食好嘢!
沙律有3款選擇,而前菜就有7款選擇,可以晌沙律或前菜中任揀一款,因為見前菜比較有特色啲,所以我哋同樣揀前菜,我揀咗個蘆筍及紅椒三角卷($48),太太揀燻鴨卷伴梅子醬($58)。
蘆筍及紅椒三角卷(Asparagus and red bell pepper parcels):一客兩件,三角造型,驟眼睇落仲以為係咖喱角。其實係以酥皮紙包住蘆筍同紅燈籠椒焗,外層酥皮紙香脆,裡面嘅蘆筍好嫩,而燈籠椒爽,夾埋晒一次過咁咬落去,,口感幾特別。
去到主菜,6揀1,價錢由$58到$148,幅度都幾大,但個團購套餐就無限你,平貴都可以揀,所以有幾款都想試,結果揀咗最貴嘅烤助排伴薯菜($148)同較平嘅胡椒蝦炒麵($78)
烤助排伴薯菜(Elgin’s Oven BBQ ribs / half slab with Asian slaw and potato wedges):首先無話係團購,就將貨就價,半份嘅烤助排十分夠秤,水準又不賴,外皮烤得香脆,難得師傅再加少少芝麻,有啲畫龍點睛之效,肉質、肉汁都做得唔錯,唔嚡,多汁,咁就夠晒滋味啦;伴菜仲有炸薯角、椰菜沙律。
經過第一、二道菜後,都幾飽吓,不過,嚟到第三道菜-甜品,再飽我個肚都容得下。甜品選擇唔多,只有三款:朱古力軟心蛋糕、荔枝焦糖燉蛋、綠茶慕絲,都係賣$48,太太最唔好係慕絲,嫌忌廉多較肥,所以甜品好易揀。
朱古力軟心蛋糕(Warm chocolate cake):需時20min,原個焗杯上,賣相唔錯,但焗過籠,無軟心,變咗有少少似Brownie咁,當然無正式Brownie咁實淨,朱古力依然味濃,唔太甜!
補充一下,下面嘅是次消費,是以正價計,等大家有個參考,因為團購都係做個一次半次,唔知第時仲有無,所以計番個正價好參考!